Left Right
scrollTop top

Sophie versus Sophie: NMBS weigert voorlopig gratis Rail Pass aan alle Belgen te geven ondanks beslissing van superkern


nmbs gratis treintickets belgen bellot superkern sophie wilmès sophie dutordoir
© EPA

De NMBS weigert om op korte termijn gratis tienrittenkaarten te voorzien voor alle Belgen. Daarmee gaat de raad van bestuur van de spoormaatschappij in tegen de beslissing van de superkern van premier Sophie Wilmès (MR). Die had nochtans beloofd dat alle inwoners van ons land 10 gratis treintickets krijgen in het kader van de coronacrisis.

isopix

De NMBS wil een maatregel op zo’n grote schaal uitstellen tot er een meer gunstige periode voor de volksgezondheid aangebroken is. Dat meldt onder meer de krant De Tijd.

De raad van bestuur van de NMBS heeft aan NMBS-CEO Sophie Dutordoir opgedragen om te overleggen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) over een agenda voor de levering van de gratis treintickets.

De superkern bestaat uit de partijen van de federale regering en de partijen in de Kamer die de federale regering steunen. Het voorstel van de gratis tienrittenkaart voor alle Belgen kwam van de groene partijen.

(Laatste dans van de superkern: krijgt regering Wilmès II nog een keer iets groots gedaan?)

Dutordoir versus superkern

VRT

NMBS-CEO Dutordoir had meteen kritiek op de beslissing van de superkern. Iedereen gratis met de trein laten rijden, zou volgens Dutordoir de gezondheid van reizigers en personeel in gevaar brengen, aangezien de coronacrisis nog niet uitgedoofd is.

Een gratis Rail Pass, die elke inwoner van ons land online zou moeten aanvragen, zou voor de NMBS een verlies van 100 miljoen euro aan inkomsten betekenen.

Een opvallende paradox: het was nochtans de politiek die de raad van bestuur van de NMBS benoemde. Daarin zetelen geen afgevaardigden van Groen of Ecolo.

Als de gratis Rail Pass er dan toch niet komt, komt de invoering van het compromis van de superkern in het gedrang. Dat houdt ook de btw-verlaging voor de horeca en de consumptiecheques in.

Bellot wil niet plooien

Bevoegd minister van Mobiliteit François Bellot (MR) van zijn kant is dan ook niet van plan om veel toegevingen te doen in deze NMBS-kwestie. Hij stelt dat “de beslissing is genomen door de superkern en moet worden uitgevoerd, punt”. De NMBS heeft voorlopig nog niet gereageerd op het gelekte nieuws.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…