17 nutteloze weetjes om mee uit te pakken tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival

Nu België zich dinsdag tijdens de eerste halve finale wist te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival komende zaterdag kunnen we vanavond met een gerust gemoed kijken naar tweede halve finale. Daarin strijden zeventien landen voor amper tien finaletickets. De liedjes en optredens hoor en zie je straks, maar hier is van elk land één weetje over de artiest of het nummer in kwestie.

1. San Marino: Senhit feat. Flo Rida – Adrenalina

De grote vraag die velen zich stellen, is hoe San Marino wereldster Flo Rida heeft kunnen overtuigen om voor hen mee deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival? Het antwoord blijkt heel simpel te zijn: gewoon vragen. “Haar mensen hebben mijn mensen gecontacteerd. Ik was toen aan ’t werken aan mijn album en had zoiets van: ‘Ik heb wat vrije tijd’. Toen ik de kans kreeg om het nummer te beluisteren dacht ik ‘Woah, het is heel energiek, iets waar ik van hou.'”, zei hij daar zelf over tegen de BBC.

Flo Rida moet wel toegeven dat tot voor enkele maanden eigenlijk zo goed als niets wist over het Eurovisiesongfestival of San Marino, maar daar is ondertussen verandering in gekomen.

2. Estland: Uku Suviste – The Lucky One

Uku heeft een halfzus die 22 jaar jonger is dan hijzelf. Vroeger deelden de twee af en toe samen het podium, maar tegenwoordig heeft Karola Suviste een nieuwe passie. Op haar zestiende is ze één van de grootste tennistalenten van Estland. Op dit moment traint ze zelfs in de tennisacademie van Rafael Nadal op het Spaanse eiland Mallorca.

3. Tsjechië: Benny Cristo – Omaga

De 33-jarige Benny Cristo heeft niet alleen muzikaal talent, maar is ook in verschillende sporten heel succesvol. Toen hij jonger was, was hij een succesvolle professionele snowboarder. Na zijn deelname SuperStar, de Tsjechisch/Slovaakse versie van Idool, in 2009 besloot hij echter alles te zetten op zijn muzikale carrière. Toch bleef de sportkriebel aanwezig. Enkele jaren terug begon hij daarom met Braziliaans jiujitsu en sindsdien pakte hij daarmee al meermaals prijzen op internationale tornooien.

4. Griekenland: Stefania – Last Dance

Eén deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam is effectief geboren in Nederland. Dat is verrassend genoeg niet de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy – die in Suriname geboren is -, maar wel de Griekse Stefania Liberakakis. De 18-jarige woont al heel haar leven in Utrecht, maar heeft twee Griekse ouders. Daarom werd ze door Griekenland gekozen om hen te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Stefania heeft overigens al de nodige ervaring want in 2016 deed ze voor Nederland mee aan het Junior Eurovisiesongfestival. Met de groep Kisses en het lied Kisses and Dancin’ werd ze toen achtste.

5. Oostenrijk: Vincent Bueno – Amen

Zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival is ongetwijfeld één van de hoogtepunten in het leven van Vincent Bueno, een Oostenrijker met Filipijnse roots. Zijn dieptepunt beleefde hij echter in 2015 toen zijn vrouw Charity Grace zwanger was van hun eerste kindje, maar daarbij een ernstige hersenafwijking werd vastgesteld. Hun dochtertje Samantha zou uiteindelijk maar 90 minuten leven. Ondertussen heeft het koppel wel al twee gezonde dochters: Kezzy (5) en Krista Faith (2).

6. Polen: Rafał – The Ride

Heel wat sportief talent in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival, want ook Rafał Brzozowski heeft een verleden als sporter. Tot 2006 was hij namelijk een succesvolle worstelaar, maar een blessure aan zijn wervelkolom verstoorde zijn olympische droom. Sindsdien zet Rafał alles op de muziek en de showbizz.

7. Moldavië: Natalia Gordienko – Sugar

Voor de 33-jarige Natalia Gordienko wordt het de tweede keer dat ze op het podium zal staan van het Eurovisiesongfestival. In 2006 nam ze al deel aan de zijde van zanger Arsenium en rapper Connect-R. Met het latinonummer Loca (waarschuwing: je zal er een hele dag mee in je hoofd zitten) werden ze toen twintigste.

8. IJsland: Daði og Gagnamagnið – 10 Years

Door een coronabesmetting bij één van de bandleden zullen we Daði og Gagnamagnið in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival niet live aan het werk zien. Toch mogen we ervan uitgaan dat IJsland zich weet te plaatsen voor de finale, waar grootste dingen verwacht worden van hen. Eén prijs heeft zanger Daði Freyr alleszins al vast. Met zijn 2,08 meter is hij namelijk de grootste deelnemer aan het Songfestival.

Daarmee is hij ook bijna een halve meter groter dan zijn vrouw Árný Fjóla Ásmundsdóttir, die hoogzwanger aan zijn zijde zal staan op het podium. Het nummer 10 Years is overigens opgedragen aan haar want het is dit jaar exact tien jaar geleden dat de twee voor het eerst kusten.

9. Servië: Hurricane – Loco Loco

De groepsnaam Hurricane is niet toevallig gekozen. Het Servische meidentrio ontstond namelijk in 2017 kort na de verwoestende orkanen Irma en Maria die het leven kostten aan meer dan 3.000 mensen en voor meer dan 150 miljard dollar schade veroorzaakten. Bezieler van de groep, Zoran Milinković, was in het najaar van 2017 betrokken bij de heropbouw van het eiland Sint-Maarten na die orkanen en besloot daarom zijn nieuwe groep Hurricane te noemen. Hun eerste single heette dan ook niet toevallig Irma, Maria.

10. Georgië: Tornike Kipiani – You

De muziekcarrière van Tornike Kipiani begon een kleine tien jaar geleden volledig toevallig. In 2012 vergezelde hij namelijk aan vriend naar de talentenshow Magtifan om hem op gitaar te begeleiden. Na lang aandringen van iemand van de productie liet Tonike zich overtuigen om toch zelf ook mee doen. Met zijn pakkende versie van My Sweet Prince van Placebo blies hij iedereen omver om uiteindelijk vijfde te worden in de wedstrijd.

In 2014 waagde hij dan zijn kans in X Factor Georgia met zijn eigen versie van Can’t Get You Out Of My Head van Kylie Minogue. Hij belandde daar in het team van coach Tamta (twee jaar geleden voor Cyprus dertiende op het Eurovisiesongfestival) en zou die wedstrijd uiteindelijk winnen na onder andere Muse en Leonard Cohen gecoverd te hebben.

11. Albanië: Anxhela Peristeri – Karma

Anxhela Peristeri, een Albanese met Griekse roots, kon voor haar nummer Karma rekenen op de succesvolle Griekse producer Dimitris Kontopoulos. Die behaalde in het verleden als componist, songwriter of producer al viermaal het podium op het Eurovisiesongfestival. Zo werd hij tweede in 2008 (Ani Lorak met Shady Lady voor Oekraïne) en 2013 (Faris Mommadov met Hold Me voor Azerbeidzjan) en derde in 2016 en 2019 met Sergey Lazarev voor Rusland.

Deze editie hielp Kontopoulos maar liefst mee aan vier inzendingen. Naast die van Albanië heeft hij ook een hand in het nummer van Estland, Griekenland en Moldavië.

12. Portugal: The Black Mamba – Love Is On My Side

The Black Mamba hoopt straks te scoren in Rotterdam, maar heeft eigenlijk een veel grotere band met Amsterdam. Love Is On My Side is namelijk het eerste nummer van een aankomende album ‘Another Night In Amsterdam’ dat gaat over allerlei personen die ze ontmoet hebben tijdens een tournee in Amsterdam. Zo gaat Love Is On My Side over een oude vrouw die door haar drugsverslaving in de prostitutie was beland, maar nooit haar geloof in de liefde heeft verloren.

13. Bulgarije: Victoria – Growing Up Is Getting Old

Het aantreden van Victoria in de tweede halve finale betekent de terugkeer van Bulgarije op het Eurovisiesongfestival nadat het land in 2019 afwezig bleef. Nochtans haalde Bulgarije de drie jaren daarvoor goede resultaten met een tweede, vierde en veertiende plaats. Financieel wogen die producties echter te zwaar op het budget van de openbare omroep (BNT) waardoor het land afzag van deelname in 2019. In de wandelgangen werd echter gefluisterd dat dat niet de enige reden was voor de afwezigheid. Bij de omroep zou er namelijk heel wat onenigheid geweest zijn over hoe artiesten intern geselecteerd werden.

14. Finland: Blind Channel – Dark Side

Hoewel de Finse metalband Blind Channel “Put your middle fingers up” zal zingen, zullen ze zelf niet de daad bij het woord voegen. De regels van het Eurovisiesongfestival verbieden dat namelijk. Bij wijze van subtiele kritiek op die censuur zullen de leden van de groep dan maar hun middenvinger rood schilderen en zo op het podium staan.

Ook op de lyrics “I’m, I’m, I’m living that life on the dark side. Likе the 27 Club, headshot. We don’t wanna grow up” kwam veel kritiek. De groep lijkt hier namelijk te verwijzen naar de vele beroemde muzikanten – zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse – die stierven op hun 27ste. Zelf zeggen ze dat het daar niets mee te maken heeft en dat de zin verwijst naar hun zanger Joel Hokka die 27 jaar werd tijdens de coronacrisis, een periode die voor hem voelde als “het einde van de muziek”.

15. Letland: Samanta Tīna – The Moon Is Rising

Samanta Tīna is dé expert bij uitstek in nationale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Zo deed ze eigen land in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2019 mee aan de nationale voorrondes met in totaal zeven nummers. Twee keer werd ze tweede. In 2013 en 2017 probeerde ze zich via de Litouwse voorrondes te kwalificeren voor het Songfestival.

De vele pogingen leverden haar tot dan geen deelname op, maar bleken toch nuttig. In 2019 studeerde ze namelijk af met een eindwerk waarin ze de nationale voorrondes in Letland en Litouwen analyseerde. Die analyse bleek voor haarzelf alvast nuttig want in 2020 wist ze eindelijk de Letse voorronde te winnen, waarna ze ook in 2021 werd gekozen.

16. Zwitserland: Gjon’s Tears – Tout l’Univers

Gjon Muharremaj is een Zwitser met Albanese roots. Die achtergrond gebruikte hij optimaal want op zijn dertiende had Gjon al zowel in Albania’s Got Talent (derde plaats in 2011) als in Switzerland’s Got Talent (halve finale in 2012) zijn kans gewaagd. In 2019 besloot hij mee te doen in The Voice: la plus belle voix in Frankrijk waar hij ook strandde in de halve finale. Vanavond probeert Gjon de rest van Europa te overoveren.

17. Denemarken: Fyr & Flamme – Øve os på hinanden

Het duo Fyr & Flamme is nog maar bezig sinds 2020. Vooral voor Jesper Groth is dat opvallend. Voordien was hij namelijk niet als muzikant, maar als acteur actief. In eigen land kreeg Groth vooral complimenten voor zijn komische rollen. Zo werd hij al twee keer genomineerd voor de Roberts, de belangrijkste Deense filmprijzen.

Meer
Lees meer...