Harvey nog niet verteerd, en hier komt orkaan Irma al. En ’t is weer geen doetje

De eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba krijgen de volgende nacht orkaan Irma, die is uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste, over zich heen. Een orkaan van de vierde categorie gaat gepaard met windsnelheden van 209 tot 251 km peru, en kan voor enorme schade zorgen. Tegen het weekend zal Irma waarschijnlijk ook voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek en Cuba. En daar zijn de Verenigde Staten, waar ze Harvey nog niet eens hebben verteerd, opnieuw aan de beurt.

De directeur van het Caribisch crisiscentrum van het National Hurricane Center (NHC), Ronald Jackson, maakt zich zorgen over de snelheid waarmee Irma zich ontwikkelt. “Ik kan me niet herinneren wanneer een tropische storm voor het laatst zo snel uitgroeide tot een grote orkaan”, zegt hij. De orkaan komt voor de VS kort na orkaan Harvey, die vooral veel schade in Texas aanrichtte. Veel van de federale noodvoorzieningen zijn nog ingezet in die Amerikaanse staat.

Irma passeert naar verwachting morgen de Bovenwindse eilanden, waar Sint Maarten Sint Eustatius en Saba zich opmaken voor de orkaan.

Het Amerikaanse consulaat in de Antillen, dat op Curaçao is gevestigd, waarschuwt toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen die de storm kan veroorzaken. Op sommige plekken wordt er 25 centimeter regen en meer verwacht.

Het NHC heeft waarschuwingen afgegeven voor onder meer de Benedenwindse Eilanden, de Maagdeneilanden en Puerto Rico.

Naar verwachting zal Irma zorgen voor hoge vloedgolven en zware regenval. De gouverneur van Puerto Rico heeft aangegeven 456 opvangplekken klaar te maken op het eiland die in totaal plaats kunnen bieden aan ruim 62.000 mensen. Op het eiland is de noodtoestand afgekondigd, en de prijzen van voedsel, water en medicijnen zijn tijdelijk bevroren. Daarnaast is er 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor een noodfonds.

Dominicaanse, Cuba en dan Florida

Tegen het weekend zal Irma waarschijnlijk ook voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek en Cuba. Het NHC verwacht dat de orkaan de komende 48 uur nog in kracht zal toenemen.

De gouverneur van Florida heeft uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen met het oog op de naderende orkaan Irma. Het NHC verwacht dat de storm de Amerikaanse zuidoostkust zaterdag bereikt, maar het is nog te vroeg om het exacte pad en de impact die de storm in de VS zal hebben te voorspellen. Mogelijk kan Irma zich vanuit het Caribisch gebied richting het noorden verplaatsen en ook Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina treffen.

Trouble in Puerto Rico

Inwoners van Puerto Rico zijn gewaarschuwd dat het elektriciteitsnetwerk zwaar kan lijden onder de orkaan. Sommige gebieden kunnen vier tot zes maanden zonder stroom komen te zitten door Irma. Het netwerk is in slechte staat als gevolg van de economische recessie op Puerto Rico, die al meer dan tien jaar aanhoudt. Vorig jaar kwam een groot deel van het eiland daardoor nog zonder stroom te zitten.

Ter voorbereiding op de storm heeft de regering op Puerto Rico de prijzen van voedsel, water, medicijnen en batterijen tijdelijk bevroren. Er is een noodfonds voor wederopbouw beschikbaar gemaakt van ongeveer 15 miljoen dollar.

Meer
Lees meer...