Eurovisiesongfestival: IJsland zal niet live optreden tijdens tweede halve finale

Wat al enkele dagen gevreesd werd, is vandaag werkelijkheid geworden. Een lid van Gagnamagnið, de groep rond Daði Freyr, heeft positief getest op het coronavirus. Daardoor kan de groep morgen niet live optreden tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. De tweede repetitie van de groep zal daarom gebruikt worden en uitgezonden worden tussen de andere optredens die wel live plaatsvinden.

De IJslander Daði Freyr heeft zeker nog wel een eitje (of een hele doos) te pellen met het coronavirus. Vorig jaar waren Daði og Gagnamagnið de gedoodverfde favoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen en zo IJsland z’n eerste overwinning te schenken. Maar door de uitbraak van het coronavirus ging die editie van het Songfestival niet door. En ook dit jaar zorgt het virus voor problemen bij de IJslandse delegatie.

Niet live

Zondag kwam het nieuws dat iemand van de IJslandse delegatie besmet was met het coronavirus. Het ging toen om iemand van de entourage en niet iemand van de groep zelf. Toch moest de volledige IJslandse delegatie in quarantaine en twee coronatesten laten afnemen. De eerste kwam voor iedereen negatief terug. Daardoor had de groep vandaag gewoon kunnen meedoen met de generale repetitie en de halve finale op donderdag. Maar de tweede test bracht slecht nieuws mee.

Eén van de leden van Gagnamagnið heeft positief getest op het coronavirus. “We zijn allemaal extreem voorzichtig geweest tijdens deze hele reis dus dit komt als een enorme verrassing”, laat frontman Daði Freyr weten via Twitter. “We zijn heel blij met ons optreden dat getoond zal worden en kijken ernaar uit om het aan jullie te tonen. Bedankt voor de liefde.”

Door de positieve test zal de groep vanavond niet live kunnen deelnemen aan de generale repetitie, waarbij de verschillende nationale jury’s al hun punten geven. En morgen zullen ze ook niet live te zien zijn tijdens de halve finale. Maar veel zullen we daar thuis echter niet van merken.

Optreden tweede repetitie

Tijdens de halve finale zal IJsland gewoon, zoals gepland, als achtste te zien zijn. Daarbij zal het optreden niet live gebeuren, maar krijgen we de tweede repetitie van de groep te zien. Die vond wel al plaats op het Eurovisiepodium in Rotterdam. Het enige verschil zal dus zijn dat er plots heel wat meer lege zitjes zijn in de zaal tijdens het optreden van Daði og Gagnamagnið. Dat is dus niet omdat iedereen is weggelopen, maar omdat er tijdens de repetitie bijna niemand aanwezig mocht zijn.

Tijdens de eerste halve finale kregen we al te zien dat de organisatie van het Eurovisiesongfestival opgenomen optredens naadloos kan monteren tussen de live-optredens. Zo was het optreden van Australië ook vooraf opgenomen. De Australisch Montaigne besliste om niet naar Nederland af te reizen voor het Eurovisiesongfestival. Zij wist gisteren geen ticket voor de finale te bemachtigen.

Bekijk hier alvast een klein stukje uit het optreden van Daði og Gagnamagnið dat tijdens de halve finale getoond zal worden:

Bekijk hier ook nog eens de (hilarische) videoclip van 10 Years:

Meer
Lees meer...