IJslandse topfavoriet Daði og Gagnamagnið maakt Eurovisienummer ’10 Years’ bekend

Daði og Gagnamagnið heeft z’n inzending voor het Eurovisiesongfestival bekendgemaakt. De groep rond Daði Freyr wordt al sinds vorig jaar gezien als topfavoriet voor de overwinning. De verwachtingen voor het nieuwe nummer van de groep waren dan ook torenhoog en nu is het nummer 10 Years eindelijk bekend.

Vorig jaar was IJsland de absolute topfavoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. Nog voor de groep Daði og Gagnamagnið officieel geselecteerd was, was het nummer al een hit tot ver buiten IJsland. Iedereen was er daardoor ook van overtuigd dat IJsland voor de eerste keer in z’n Eurovisiegeschiedenis met de overwinning naar huis zou gaan. Maar door de uitbraak van het coronavirus, kon de liedjeswedstrijd vorig jaar niet doorgaan.

Daði og Gagnamagnið

Landen kregen van de European Broadcasting Union (EBU), die het Songfestival organiseert, de keuze. Ofwel kozen ze een volledig nieuwe inzending voor het Eurovisiesongfestival van 2021, ofwel konden ze dezelfde artiest opnieuw sturen. Maar die moest dan wel een nieuw nummer hebben. Veel landen, waaronder ook België, kozen ervoor om hun oorspronkelijke artiest te behouden. En ook IJsland maakte die – logische – beslissing

Als sinds geweten was dat IJsland z’n inzending van het afgelopen jaar ging behouden, waren alle ogen gericht op het Scandinavische eiland. Daði og Gagnamagnið had vorig jaar een wereldhit te pakken met Think About Things en iedereen was het erover eens dat, als het Eurovisiesongfestival had doorgegaan, de groep rond Daði Freyr met de overwinning terug naar IJsland kon vliegen. Maar het was dus nog afwachten of ze dat succes nog eens konden overdoen.

10 Years

Think About Things, de inzending waarmee Daði og Gagnamagnið vorig jaar zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, was een ode aan het dochtertje van Daði Freyr. Dit jaar heeft hij met 10 Years een ode geschreven aan zijn vrouw. Zij is ook te zien op het podium als de vrouwelijke saxofoon/keytar/vuurwerkkanon-speelster.

10 Years is opnieuw een uptempo en vrolijk nummer met een retro kantje dat misschien zelfs nog meer eighties klinkt dan Think About Things. En ook deze keer pakt de groep weer uit met een heerlijk, doch licht ongemakkelijk dansje. Zouden ze hun succes van vorig jaar nog eens kunnen overdoen?

Bekijk en beluister hier 10 Years van Daði og Gagnamagnið:

Het Eurovisiesongfestival gaat door op 18, 20 en 22 mei in Rotterdam.

Meer
Lees meer...