Hooverphonic stoot door naar finale Eurovisiesongfestival

Voor de eerste keer sinds 2017 staat ons land opnieuw in de finale van het Eurovisiesongfestival. Hooverphonic wist een van de tien tickets te veroveren tijdens de eerste halve finale in Rotterdam.

Na een jaartje afwezigheid is het Eurovisiesongfestival terug en het belooft een mooi jaar te worden voor ons land. Want België wist zich gisteren tijdens de eerste halve finale te plaatsen voor de grote finale van zaterdag. Daarin zal Hooverphonic het opnemen tegen de overige negen winnaars van de eerste halve finale, de tien winnaars van de tweede halve finale, de automatisch geplaatste Big 5 en winnaar van de laatste editie Nederland.

Hooverphonic

Op het einde van de halve finale werden de landen afgeroepen die we zondag opnieuw aan het werk zullen zien in de finale van het Eurovisiesongfestival. Daarbij moesten we even geduld hebben want ons land werd pas als voorlaatste afgeroepen. Dat wil niet zeggen dat we het voorlaatste aantal punten hadden. De landen die zich kwalificeren worden namelijk in willekeurige volgorde afgeroepen.

De ontlading bij Hooverphonic zelf was dan ook groot, want voor de eerste keer sinds 2017 halen we de finale van het Songfestival. In 2017 wist Blanche met City Lights in die finale de vierde plaats te halen. Het is nog afwachten of Hooverphonic dat resultaat zal kunnen evenaren met The Wrong Place.

Dit zijn de landen die we terugzien in de finale van het Eurovisiesongfestival:

In de finale zal België het opnemen tegen 25 andere landen. 15 daarvan zijn nu al bekend. Het gaat om de negen overige landen die het haalden in de eerste halve finale, laatste winnaar Nederland en de landen van de Big 5. Die Big 5 zijn de grootste geldschieters van het Eurovisiesongfestival en zijn elk jaar rechtstreeks geplaatst voor de finale. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Op donderdag worden de laatste tien plekjes verdeeld in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.

De landen die zich voorlopig al geplaatst hebben, hebben al een lotje moeten trekken dat bepaalt in welke helft van de finale ze aan bod komen. De uiteindelijke plaatsen worden door de organisatie vastgelegd om een zo interessant mogelijke show te maken. Daardoor krijg je geen vijf ballades na elkaar of alle luidruchtige nummers in een treintje.

 1. België (1ste helft)
 2. Cyprus (1ste helft)
 3. Israël (1ste helft)
 4. Malta (1ste helft)
 5. Spanje (1ste helft)
 6. Rusland (1ste helft)
 7. Verenigd Koninkrijk (1ste helft)
 8. Azerbeidzjan (2de helft)
 9. Duitsland (2de helft)
 10. Frankrijk (2de helft)
 11. Italië (2de helft)
 12. Litouwen (2de helft)
 13. Nederland (2de helft)
 14. Noorwegen (2de helft)
 15. Oekraïne (2de helft)
 16. Zweden (2de helft)
Meer
Lees meer...