Eurovisiesongfestival: 9 dingen om naar uit te kijken tijdens de eerste halve finale

Vanavond is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin zien we voor het eerst Hooverphonic aan het werk voor ons land. Maar er zijn nog heel wat andere dingen om naar uit te kijken.

Door Griet Wils

1. De vingerchoreografie van Litouwen

Litouwen The Roop Eurovisie
EBU/Andres Putting

De Litouwse band The Roop mag vanavond de spits afbijten met het vrolijke Discoteque en een bijhorend microdansje. De zanger laat het lijken alsof het niks is, maar we dagen jullie uit om de vingervlugge choreografie na te doen. Persoonlijk ligt hun Kermit de Kikker-move ons iets beter … 

2. De zwevende matroesjka van Rusland

Eurovisie 2021 Rusland
EBU/Thomas Hanses

Absoluut een kanshebber op de beruchte Barbara Dex-award (voor slechtste outfit van het Eurovisiesongfestival) is de Russische Manizha, die met Russian Woman een feministisch kantje aan het Songfestival breit. Vrouwen moeten zich niet laten beïnvloeden door wat de maatschappij van hen verwacht, vindt ze. Manizha rolt over het podium in een taart van een jurk, maar gelukkig valt er halfweg het nummer iets te onthullen. 

3. De act die er niet was

Eurovisie 2021 Australië
Jess Gleeson

Australië is het enige land dat niet fysiek aanwezig is in Rotterdam. Maar daar zal je als kijker nauwelijks iets van merken. De overgangen tussen het vooraf opgenomen optreden en de beelden in de zaal zijn feilloos. Montaigne zal er een korte nacht van moeten maken want ze zal natuurlijk wel via een live-verbinding aanwezig zijn om de puntentelling mee te volgen. 

4. Vasil, de menselijke discobal uit Noord-Macedonië

Eurovisie 2021 Noord-Macedonië
EBU/Thomas Hanses

Eigenlijk ben je gewoon een goeie zanger met een emotioneel nummer, maar dan wil de stylist laten zien wat ie waard is en sta je halfweg je nummer te stralen als een vleesgeworden discobal. We lachen er misschien mee, maar “iemand” heeft al in de Eurovision-webshop gekeken of dat shirt te koop is. (Is het niet trouwens).

5. Het kartonnen knutselparadijs van Ierland

Eurovisie 2021 Ierland
EBU/Andres Putting

We zagen haar tijdens elke repetitie verkrampt pasjes tellen en we vrezen dat Lesley Roy ook tijdens de live-uitzending haar zenuwen amper onder controle zal kunnen houden. De act was een goed idee op de tekentafel … Maar daar had die naar onze mening mogen blijven liggen. Het nummer heet Maps maar iedereen was duidelijk de weg kwijt.

6. Een Belgisch rustpuntje tussen een poppy sandwich

Eurovisie 2021 België
EBU/Thomas Hanses

België treedt vanavond als elfde aan, na het aanstekelijke – maar niet altijd even helder gezongen – Tick-Tock van Kroatië en het al even dansbare Set Me Free van Israël. Geike en haar mannen zorgen voor een welverdiend rustpuntje in de line-up en gaan het ongetwijfeld uitstekend doen. Geen paniek trouwens mocht België niet meteen worden afgeroepen als gekwalificeerde voor de finale. Het is bijna een Eurovision-traditie dat ons land als laatste wordt onthuld. 

7. De hoogste noot van Eurovision

Eurovision 2021 Israel
EBU/Andres Putting

Als alles goed gaat, wordt vanavond ook een nieuw Eurovisie-record gebroken. De Israëlische zangeres Eden Alene zal de hoogste noot ooit in de geschiedenis van de wedstrijd zingen. En tijdens de repetities deed ze dat alvast moeiteloos. 

8. Oekraïense folklore op een paar vierkante meter

Eurovisie 2021 Oekraïne
EBU/Thomas Hanses

Shum betekent “lawaai” en mogelijk is dat één van de reacties die je spontaan te binnen schiet wanneer het nummer van start gaat. Maar Shum verwijst ook naar een traditionele dans die de lente oproept en dat verklaart het feestje dat losbarst op het mini decor dat de Oekraïense groep Go_A meebrengt. Het is een … bijzonder nummer maar misschien wel dé verrassing van vanavond. Bij élke deelname schoof Oekraïne namelijk al door naar de finale.

9. Jullie!

Eurovisie zaal
NPO NOS AVROTROS /Nathan Reinds

Natuurlijk wordt deze editie van het Eurovisiesongfestival een feest! Maar er zit ook een emotioneel kantje aan. De eerste blikken van het publiek in de Ahoy zullen adembenemend zijn. 3.500 mensen, zij aan zij, we zijn het niet meer gewend om te zien. En voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn, is er de Eurovision Song Contest App, met dit jaar een nieuwe optie: je kan virtueel applaudisseren via een knop. Hoe meer je tikt, des te luider is het virtuele applaus dat wordt gemixt met het geluid van de zaal.

Download hier het scoreblad voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Lees ook: 16 nutteloze weetjes om mee uit te pakken tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Meer
Lees meer...