Opnieuw rel rond lied voor Eurovisiesongfestival: zanger Noord-Macedonië komt onder vuur te liggen

In Noord-Macedonië is opschudding ontstaan over hun eigen inzending voor het Eurovisiesongfestival. Zanger Vasil Garvanliev wordt namelijk beschuldigd van het verspreiden van Bulgaarse propaganda. In de clip van zijn nummer Here I Stand was namelijk duidelijk een kunstwerk te zien in de kleuren van de vlag van Bulgarije. Beide landen hebben een gespannen relatie met elkaar.

Geen Eurovisiesongfestival zonder politieke rel … En ook dit jaar is het weer van dat. Zo weigerde de organisatie van het Eurovisiesongfestival al het lied van Wit-Rusland omdat het de spot drijft met de demonstraties tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Het is nog onduidelijk of het land zijn inzending zal aanpassen of gewoon afwezig blijft.

Sinds vorige week is er een ook ophef over de inzending van Noord-Macedonië. Dan loste de publieke omroep MRTV namelijk de clip van Here I Stand van Vasil. In die videoclip staat de zanger naast een kunstwerk in de kleuren van de Bulgaarse vlag. Veel inwoners van Noord-Macedonië zien daarin propaganda voor buurland Bulgarije. Vasil Garvanliev heeft via zijn grootmoeder namelijk ook de Bulgaarse nationaliteit.

Vasil naast de Bulgaarse kleuren in de originele videoclip van Here I Stand – Bron: YouTube

Terugtrekking?

Kort daarop paste de MRTV de videoclip aan en sindsdien zijn de Bulgaarse kleuren niet meer te zien. “Als ik iemand gekwetst heb door wat ik onbewust heb gedaan, wil ik mij verontschuldigen uit de grond van mijn hart”, zei Vasil daarop in een statement. Hij voegde er wel aan toe dat hij zich niet zal verontschuldigen voor wie hij is.

Voor veel Noord-Macedoniërs zijn de verontschuldigen van Vasil niet voldoende. Zij willen dat het land zich terugtrekt uit het Eurovisiesongfestival. Omdat er ook vanuit de politiek – die sowieso al een woelige periode meemaakt in het land – veel druk is om dat te doen, heeft de delegatie van Noord-Macedonië laten weten dat het de zaak zal herbekijken. Binnenkort zouden ze met een definitieve beslissing komen.

Relatie Noord-Macedonië en Bulgarije

De kwestie ligt heel gevoelig in Noord-Macedonië omdat het land al langer een gespannen relatie heeft met buurland Bulgarije. In 2017 ondertekenden beide landen een bilateraal vriendschapsakkoord waarin ze verklaarden de onderlinge relatie te zullen verbeteren. Sindsdien is die echter enkel nog maar verslechterd.

Noord-Macedonië wil namelijk lid worden van de Europese Unie, maar die toetreding wordt geblokkeerd door Bulgarije, dat al lid is van de EU. Bulgarije doet dat naar eigen zeggen omdat Noord-Macedonië actief anti-Bulgaarse ideologie promoot met historische vervalsingen. Noord-Macedonië op zijn beurt wil dan weer dat Bulgarije hun taal erkent. Het Noord-Macedonisch stamt af van het Bulgaars en is er heel nauw aan verwant. Volgens de Bulgaren is het dan ook gewoon een dialect.

Eind vorig jaar kwam Bulgarije met een compromisvoorstel. Zij zouden de Noord-Macedonische identiteit en taal erkennen als iets dat ontstaan is in 1945 op voorwaarde dat Noord-Macedonië erkent dat hun (rijke) geschiedenis ervoor Bulgaars was. Noord-Macedonië verwierp dat voorstel, waarna Bulgarije weigerde het framewerk voor de onderhandelingen over de toetreding tot de EU te erkennen.

Meer
Lees meer...