Alle inzendingen voor het Eurovisiesongfestival zijn bekend: dit zijn de favorieten

Vandaag – 15 maart – was de deadline voor alle landen om hun nummer in te zenden voor het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam. Nu alle liedjes bekend zijn, is het tijd om eens te kijken wie dit jaar de favorieten zijn.

Dat het Eurovisiesongfestival dit jaar wel zal doorgaan, is zeker. Onder welke vorm dat zal zijn, is wel nog niet bekend. Na de annulering van vorig jaar door de coronacrisis heeft de organisatie meerdere scenario’s uitgestippeld. Afhankelijk van de epidemiologische situatie in Nederland in de week van 18, 20 en 22 mei zal het evenement in het slechtste geval met vooraf opgenomen optredens doorgaan en in het beste geval met beperkt publiek in de zaal.

1. Zwitserland

Zwitserland is op dit moment de uitgesproken favoriet bij de bookmakers. De Zwitsers-Albanese singer-songwriter Gjon Muharremaj zingt voor hen de liefdesballade Tout l’Univers. Hij hoopt Zwitserland de eerste overwinning te schenken sinds Céline Dion in 1988 met Ne Partez Pas Sans Moi.

2. Bulgarije

Door financiële problemen bij de publieke omroep gaf Bulgarije in 2019 verstek voor het Eurovisiesongfestival. Nochtans had het land de jaren daarvoor met een vierde en een tweede plaats vaak goed gepresteerd. Victoria hoopt dat succes te herhalen of misschien zelfs nog beter te doen en Bulgarije tijdens zijn dertiende deelname voor het eerst de zege te schenken.

3. Frankrijk

Barbara Pravi probeert in Rotterdam voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival te winnen. De 27-jarige Française schreef vorig jaar namelijk het nummer J’Imagine, waarmee de 11-jarige Valentina Tronel het Junior Eurovisiesongfestival 2020 won. Met Voilà staat ze op 22 mei alvast sowieso in de finale aangezien Frankrijk bij de Big 5 (de grootste geldschieters van het festival) hoort.

4. Zweden

3,6 miljoen Zweedse kijkers, goed voor een kijkersdichtheid van 81 procent, zag afgelopen weekend hoe Tusse met Voices het Melodifestivalen won en zo gekozen werd als Zweedse inzending. Tousin Michael Chiza is een 19-jarige Congolese vluchteling die als kind naar Zweden verhuisde en zijn nieuw thuisland een zevende zege probeert te schenken.

5. Italië

Italië koos op het Festival di Sanremo, dat geldt als nationale preselectie, enigszins atypisch voor een rockband. Måneskin zal in Rotterdam dus sowieso opvallen en het (al dan niet aanwezige) publiek wakker schudden.

6. IJsland

Daði & Gagnamagnið was één jaar geleden met Think About Things dé grote topfavoriet. De speciale outfits, het leuke dansje en het aanstekelijke deuntje moesten het IJsland eindelijk de overwinning bezorgen in de liedjeswedstrijd waar heel het land zot van is. Het duurde dan ook niet lang voor het land besliste om Daði & Gagnamagnið na de annulering een nieuwe kans te geven. Deze keer brengt de groep 10 Years.

7. Litouwen

Wat voor Daði & Gagnamagnið geldt, geldt ook voor The Roop. De groep stond vorig jaar met On Fire – inclusief leuk dansje en aanstekelijk deuntje – bij de bookmakers op het podium. Ook zij krijgen een nieuwe kans en komen naar Nederland met het al even aanstekelijke Discoteque. Het beste resultaat van Litouwen ooit was in 2006 met We Are the Winners van LT United, kan The Roop beter doen?

8. Malta

Het laatste land dat zijn lied voor het Eurovisiesongfestival 2021 bekendmaakte, was Malta. Het kleine eiland waagt zijn kans met het nummer Je Me Casse van de 18-jarige Destiny Chukunyere. Ondanks haar jonge leeftijd heeft de zangeres al de nodige ervaring. In 2015 won ze namelijk voor Malta het Junior Eurovisiesongfestival.

9. Cyprus

36 keer nam Cyprus al deel aan het Eurovisiesongfestival, maar winnen deed het nog nooit. Geen enkel land heeft meer deelnames zonder overwinning. De Griekse Elena Tsagrinou moet daar dit jaar met El Diablo proberen verandering in brengen. In Cyprus zorgde het lied alvast voor de nodige controverse. De Cypriotisch-Orthodoxe Kerk wilde namelijk dat het land zijn inzending terugtrok omdat El Diablo de duivel zou vereren.

10. San Marino

San Marino is het kleinste land op het Eurovisiesongfestival, maar stuurt misschien wel de grootste naam naar het evenement. Senhit, een Italiaanse met Eritrese roots, krijgt namelijk de steun van de Amerikaanse rapper Flo Rida. Als Adrenalina de verwachtingen van de bookmakers weet waar te maken, wordt het de beste prestatie ooit voor San Marino. Het land deed namelijk nog nooit beter dan de negentiende plaats van Serhat met Say Na Na Na in 2019.

En België?

België stuurt dit jaar Hooverphonic. Zij staan met hun nummer The Wrong Place bij de bookmakers voorlopig op een achttiende plaats. Alex Callier, Geike Arnaert en Raymond Geerts moeten echter in de eerste plaats vooral kijken naar hun halve finale op dinsdag 18 mei. Daar moet ons land bij de top tien (op zeventien landen) eindigen om zich te plaatsen voor de finale. Volgens de bookmakers wordt dat alvast zeer spannend. Zij zetten Hooverphonic voorlopig op een negende plaats in de eerste halve finale.

Meer
Lees meer...