Hoe “onbeperkt” is een internetabonnement bij je smartphone in realiteit?

Bij veel gsm-operatoren kan je vandaag een abonnementsformule afsluiten waarbij je onbeperkt kan surfen via je mobiel netwerk. In realiteit moet je het begrip “onbeperkt” in veel gevallen met een korrel zout nemen.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer je gsm-operatoren vergelijkt, is het niet enkel belangrijk om naar de maandtarieven te kijken. Wie de kleine lettertjes leest, merkt al snel dat er bij veel formules waarmee je onbeperkt kan surfen snelheidslimieten gelden als je een bepaalde kaap rondt.

Net zoals bij veel andere producten is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen als je een gsm-abonnement afsluit. Veel operatoren pakken graag uit met formules waarbij ze je onder meer de mogelijkheid aanbieden om onbeperkt te surfen met je gsm. Soms zijn dergelijke formules alleen beschikbaar voor wie een telecomabonnement afsluit waarin ook televisie en internet zitten.

Let op voor snelheidslimieten

Hoe dan ook gaan er enkele beperkingen schuil achter de formules met onbeperkt internet, leert onze vergelijking van de gsm-operatoren in ons land. Telenet biedt bijvoorbeeld een gsm-formule aan met onbeperkt internet voor klanten die kiezen voor het One-abonnement. Dat is een telecomabonnement met onder meer internet en televisie. Die formule is weliswaar niet beschikbaar voor klanten die uitsluitend een gsm-abonnement willen. Zij kunnen enkel kiezen voor Telenet Mobile. Een gsm-abonnement dat maandelijks 20 euro kost en waarmee je onbeperkt kan bellen en sms’en, maar het surfvolume is wel beperkt tot 3 gigabyte per maand.

Ook wie kiest voor het One-abonnement ontsnapt niet aan een aantal beperkingen. Klanten die bijvoorbeeld beslissen om één mobiel nummer toe te voegen aan het One-abonnement, kunnen voor de eerste 40 gigabyte per maand onbeperkt surfen zonder snelheidslimieten. Zodra de limiet van 40 gigabyte wordt overschreden daalt de internetsnelheid tot 512 kbps. Voor wie mobiel surft in het buitenland (binnen de EU) daalt de snelheidslimiet vanaf 20 gigabyte.

Veel andere operatoren hanteren ook snelheidslimieten

Telenet is overigens niet het enige telecombedrijf dat het begrip “onbeperkt” gebruikt terwijl er enkele limieten gelden. Klanten bij Orange kunnen kiezen voor een abonnement Go Unlimited. Net zoals Telenet belooft het telecombedrijf dat de gebruikers onbeperkt kunnen surfen. Maar als we de voorwaarden op de site bekijken, zien we dat de operator de surfsnelheid verlaagt zodra je internetverbruik hoger ligt dan 30 gigabyte per maand. Vanaf dat je die kaap rondt, wordt de snelheid aangepast naar 512 kbps. Die limiet geldt zowel in België als in andere landen binnen de Europese Unie.

Proximus verlaagt eveneens de snelheid tot 512 kbps zodra je een bepaalde kaap rondt. Die kaap is weliswaar afhankelijk van de formule die je kiest. Bij sommige abonnementen, waaronder Epic Beats en Epic Stories, is dat al vanaf 25 gigabyte per maand. Voor klanten met een abonnement Mobilus Unlimited 5G Premium, de duurste formule van Proximus, is dat pas vanaf 50 gigabyte per maand.

En de kleinere operatoren?

Ook de kleinere operatoren werken met snelheidslimieten zodra je surfvolume door een plafond breekt. Bij Base is dat het geval vanaf 25 gigabyte per maand. Net zoals bij Orange en Telenet wordt de snelheid dan verlaagd tot 512 kbps. Mobile Vikings sleutelt dan weer aan je surfsnelheid vanaf dat je 20 gigabyte per maand verbruikt. Andere kleine spelers, zoals Youfone en Scarlet, bieden geen formules aan met onbeperkte surfvolumes.

Vraag blijft hoelang de telecomoperatoren te pas en te onpas het woord “onbeperkt” nog zullen kunnen gebruiken. Het BIPT, de waakhond van de telecomsector, liet in juli weten dat het werkt aan nieuwe richtlijnen voor het gebruik van het begrip “onbeperkt.” Daarover loopt momenteel een consultatie, waarop tot 17 september gereageerd kan worden. (mah)

Lees ook:

Meer
Lees meer...