President van El Salvador roept zichzelf uit tot “coolste dictator van de wereld”

Nayib Bukele, sinds 2019 president van El Salvador, kwam dit jaar in de spotlights te staan nadat hij een nieuwe wet introduceerde waarmee Bitcoin een legaal betaalmiddel werd in zijn land. Een project dat niet de unanieme steun heeft van zijn burgers, van wie sommigen hem veel andere dingen verwijten. Zo wordt hij onder meer beschuldigd van een poging om de macht te grijpen. Hij lacht erom. De Verenigde Staten doen dat niet.

Iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in cryptomunten weet intussen welk land El Salvador is en kent ongetwijfeld de president. Hij is degene die ervoor heeft gepleit dat zijn land als eerste ter wereld Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert.

Sinds het Congres van El Salvador in juni de wet om Bitcoin te legaliseren goedkeurde, is het aantal protesten tegen die wet fors toegenomen. De afgelopen dagen zijn duizenden Salvadoranen opnieuw op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten. Volgens hen is hun president een dictator aan het worden.

Een twijfelachtige vervanging van rechters

Bukele werd bij de presidentsverkiezingen van februari 2019 verkozen tot president van El Salvador. Tijdens die campagne pakte hij onder meer uit met de belofte om de corruptie in het land aan te pakken. Maar afgelopen februari, tijdens de parlementsverkiezingen, behaalde zijn partij, Nieuwe Ideeën, een meerderheid. Dit gaf hem veel meer ruimte om te manoeuvreren.

Daarbij werden de vijf leden van de constitutionele kamer van het Hooggerechtshof van El Salvador en de onafhankelijke procureur-generaal, die zich eerder herhaaldelijk tegen Bukele’s optreden hadden verzet, vervangen. De nieuwe rechters, die door de president en zijn partij waren aangesteld, maakten vervolgens ongedaan wat lange tijd was geïnterpreteerd als een grondwettelijk verbod op opeenvolgende presidentiële herverkiezingen. Dit maakt nu de weg vrij voor Bukele om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn in 2024. Hoewel hij nog niet heeft aangekondigd dat hij dat van plan is.

Deze verschillende beslissingen bevielen de Verenigde Staten allerminst. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er maandag voor gekozen de vijf rechters in kwestie op een lijst van “ondemocratische en corrupte personen” te plaatsen.

Jean Manes, gevolmachtigde van de Amerikaanse ambassade in San Salvador, verklaarde dat de maatregel was genomen omdat de rechters voor de herverkiezing van de president hadden gestemd, “hetgeen duidelijk verboden is bij de grondwet”. “Wat zien we nu? Het is een achteruitgang van de democratie, en dat is precies wat er gebeurt,” waarschuwde hij, zoals geciteerd door de Guardian.

“De laagste vorm van interventie”

Geconfronteerd met deze belangrijke beslissing van de Verenigde Staten, was Bukele erop gebrand zich te verdedigen. Hij zei dat het besluit van de VS om de vijf rechters op de lijst te plaatsen “niets met corruptie te maken heeft”. In plaats daarvan beschreef hij het als “pure politiek en de laagste vorm van interventie.”

De Salvadoraanse president is een grote fan van Twitter en heeft via dat platform verklaard dat zijn land “niemands achtertuin” is.

Naast deze diplomatieke crisis met de Verenigde Staten heeft Bukele te kampen met toenemende oppositie van zijn eigen bevolking. Demonstraties tegen hem nemen in hevigheid toe. De president zei dat de demonstranten die vorige week aan een mars hadden deelgenomen “de straat op waren gegaan om te vechten tegen een dictatuur die niet bestaat.”

Bukele veranderde later zijn Twitter-bio en noemde zichzelf ironisch genoeg een “dictator”. Vermoedelijk gewaarschuwd dat hij te ver was gegaan, veranderde hij uiteindelijk zijn profiel weer. Nu noemt hij zichzelf de ‘coolste dictator ter wereld.”

(NS, lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...