‘Taboe’: Deze (bekende) vrouwen zijn onderwerp aflevering 2

Taboe is terug. Nadat we in de eerste aflevering nagingen of het mogelijk is om te lachen met mensen met een autismespectrumstoornis, is het in aflevering tijd voor het onderwerp ‘vrouwen’. Heel wat moppen – en zeker die van Philippe Geubels – gaan over vrouwen, maar waar ligt de grens van de humor? Samen met zes bekende en onbekende vrouwen zoekt Philippe hoe ver hij kan gaan.

In de tweede aflevering van het tweede seizoen van Taboe gaat Philippe Geubels lachen met de grootste groep sinds het begin van het programma. Het gaat namelijk om vrouwen. In de aflevering gaat Philippe opnieuw op reis met een groep, die deze keer dus bestaat uit vrouwen. Het gaat om zes vrouwen waarvan we er enkele al kennen. Samen met hen zal Philippe verschillende onderwerpen aansnijden, van genderstereotiepen tot ongelijke lonen en vastgeroeste rolpatronen.

Zes vrouwen

De zes vrouwen komen van verschillende achtergronden, maar hebben allemaal op hun eigen manier expertise over vrouwenzaken.

De eerste is Griet (51). Zij is filosofe en is gespecialiseerd in feminisme. Daarbij benadert ze feminisme op een biologische manier, wat vaak moeilijk te plaatsen is binnen het moderne feminisme. Zo vindt Griet gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen belangrijk, maar is ze ook van mening dat de verschillen tussen mannen en vrouwen ook moeten blijven bestaan. En dat zijn volgens haar geen dingen die elkaar uitsluiten.

De tweede gast kennen we waarschijnlijk allemaal. Het gaat namelijk om Kat Kerkhofs (33). Zij werkt nu al enkele jaren als presentatrice, maar wordt door velen nog steeds gezien als “de vrouw van Dries Mertens”. Kat is inderdaad getrouwd met Dries Mertens, wat haar een voetballersvrouw maakt. En bij die term horen heel wat vooroordelen. Zo denken veel mensen dat ze haar carrière louter aan haar man te danken heeft. Daarnaast spreekt Kat zich uit tegen de vooroordelen die vrouwen naar het hoofd geslingerd krijgen over hun lichaam. 

Ook de derde vrouw is geen onbekende. Het gaat namelijk om Sarah Vandeursen (38), die je kan kennen uit De Ideale Wereld. Daarnaast is Sarah ook de helft van de muziekgroep Kenji Minogue. Sarah is een comedian in een wereld waarin vrouwen vaak als “niet grappig” worden bestempeld. In Taboe zal ze vertellen over hoe het voor haar was om in die “mannenwereld” door te breken.

De volgende vrouw is Lore (26). Lore werkt als gemeenteraadslid. Op 15-jarige leeftijd werd ze verkracht en daar draagt ze nog steeds het litteken van mee. Met haar job probeert ze dan ook om het verschil te maken en anderen, die hetzelfde meemaakten als haar te helpen door een zorgcentrum op te richten. Daar kunnen andere slachtoffers sneller de weg vinden naar hulp en verwerking.

De jongste van de groep is Rabia (23). Zij studeert criminologie en heeft naast haar vrouw-zijn ook een dualiteit op het vlak van haar identiteit. Rabia is Belgisch-Marrokaans en daardoor krijgt ze van verschillende kanten te horen hoe ze zich moet gedragen. Voor de één is ze niet geëmancipeerd genoeg, voor de ander is ze te vrij. Het is daardoor heel moeilijk voor haar om haar eigen identiteit te vormen.

De laatste is dan weer de oudste. Pascale (57) is rasechte businessvrouw. Op jonge leeftijd maakte ze carrière in de modewereld, maar al snel stootte ze op het glazen plafond. Het hoogste managementniveau bestond uitsluitend uit mannen, waarbij ze niet werd toegelaten. Ze bleef lange tijd blind voor die ongelijkheid, tot ze zelf haar eigen bedrijf oprichtte dat andere bedrijven toont hoe diversiteit hen vooruit kan helpen.

Meer
Lees meer...