Nieuwe financiële problemen bij FC Barcelona: ploeg heeft dringend 150 miljoen euro nodig

Het is geen geheim dat FC Barcelona het al even financieel moeilijk heeft. Om toch toptransfers te kunnen doen en zo volgend seizoen hopelijk mee te spelen voor de prijzen, moest de club inkomsten vinden. Daar slaagde de recent heraangestelde voorzitter Joan Laporta wonderwel in. Nu blijkt LaLiga, de organisatie die verantwoordelijk is voor de hoogste Spaanse voetbalklasse, echter enkele van die inkomsten iets lager in te schatten dan dat Barça dat zelf had gedaan. Daardoor moet de ploeg dringend op zoek naar maar liefst 150 miljoen euro.

FC Barcelona was een jaar geleden virtueel failliet. Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter stapte die eind oktober 2020 na aanhoudende kritiek liet de club achter met een schuldenberg van minstens 1,2 miljard euro. Grootste oorzaak van die financiële malaise was de gigantische loonmassa van de club. LaLiga legde Barcelona daarom heel strikte beperkingen op op het vlak van spelerslonen. Daardoor kon de ploeg clublegende Lionel Messi geen nieuw contract aanbieden. Bovendien moesten enkele andere oudgedienden noodgedwongen een deel van hun loon inleveren.

Controversiële inkomstenbronnen

De nieuwe voorzitter Joan Laporta bleef echter niet bij de pakken zitten en wist in een recordtempo de schuldenberg van FC Barcelona fors te verminderen. Dat deed hij echter wel met enkele controversiële deals. Dat Goldman Sachs hun schulden wist te spreiden en voor een nieuwe lening zorgde, was vooral een handig boekhoudkundig trucje. Spotify voor vier jaar als hoofdsponsor binnenhalen, is ook geen probleem.

De andere nieuwe inkomsten van Barça komen echter van heel wat meer omstreden deals. Het gaat namelijk om deals op lange termijn die de club nu veel geld opleveren, maar later wel eens zeer nadelig kunnen uitdraaien. Zo verkocht Barcelona een deel van zijn televisierechten voor de komende 25 jaar. Daarnaast verkocht het 10 procent van Barca Studios production aan het blockchainplatform Socios.com. Tot slot deed Laporte ook 49 procent van de merchandising- en licentieafdeling van de club van de hand.

Inkomende transfers

De reden voor al deze deals is heel simpel en heeft te maken met de strikte financiële regels die LaLiga oplegt aan zijn clubs. Ploegen die schuldenvrij zijn, mogen uiteraard al het geld dat binnenkomt integraal weer uitgeven. Maar ook ploegen met schulden – zoals Barcelona – moeten niet alle inkomsten gebruiken om die schuldenput te vullen. Het idee daarachter is dat zo’n systeem de ploeg enkel nog slechter zou maken waardoor het nog moeilijker zou worden om weer aan te knopen met hun vroegere successen. Daardoor mag een ploeg als FC Barcelona één derde van hun inkomsten uitgeven aan nieuwe spelers.

Barça maakte daar gretig gebruik van en rekende dat het de voorbije maanden met alle hierboven vernoemde deals voor 667 miljoen euro aan extra inkomsten had gezorgd. Zo had Laporte voor deze zomer dus gezorgd voor een transferbudget van zo’n 222 miljoen euro. 58 miljoen daarvan ging naar Raphinha (Leeds), 50 miljoen naar Jules Kondé (Sevilla FC) en 45 miljoen naar Robert Lewandowski. Franck Kessié (AC Milan) en Andreas Christensen (Chelsea) kwamen dan weer transfervrij. Alles samen goed dus voor een uitgaand transferbedrag van 153 miljoen euro.

Het probleem is echter dat LaLiga de nieuwe inkomstenbronnen van FC Barcelona blijkbaar net iets anders berekend heeft. De radiozender COPE vernam namelijk dat zij maar aan een totaalbedrag komen van 517 miljoen euro, oftewel 150 miljoen euro minder.

(Lees verder onder de tweet)

Hoge loonmassa

Voor de transfersommen van de nieuwkomers is dat op het eerste zicht nog nipt geen probleem. Barcelona moet al zijn nieuwe spelers echter ook nog geregistreerd krijgen bij LaLiga en dan wordt gekeken naar de totale loonmassa. Vorig jaar zorgde dat al voor een serieus probleem waardoor – zoals eerder al vermeld – enkele oudgedienden een deel van hun salaris inleverden.

Op 1 september 2022 maakt LaLiga bekend hoeveel het totale salaris van alle spelers van FC Barcelona mag zijn. Dat plafond is gebaseerd op de financiële situatie van de club, en laat die er sinds gisteren ineens een stuk minder rooskleurig uitzien.

Spelers verkopen

Voor Barcelona lijken er dus maar twee mogelijkheden meer over. Of Laporte moet nogmaals op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten, iets wat haast onmogelijk lijkt. Ofwel moet de club zo snel mogelijk overbodige spelers van de hand doen. Zo creëren de Blaugrana niet alleen extra inkomsten, dankzij een eventuele transfersom, maar haalt het ook enkele dure spelers van hun loonlijst.

De duurste vogel op dat vlak is de jonge Nederlander Frenkie de Jong. Die kan rekenen op interesse van zowel Manchester United als Chelsea. De middenvelder lijkt echter maar weinig zin te hebben in de Premier League en blijft het liefst bij Barcelona. Gelukkig voor de club wil hij daarvoor eventueel wel een deel van zijn jaarsalaris van bijna 30 miljoen euro afstaan. Andere mogelijke vertrekkers zijn – volgens insider Gerard Romero – Oscar Mingueza, Neto, Martin Braithwaite en Memphis Depay.

Competitiestart op 13 augustus … zonder nieuwkomers?

Sowieso is er voor FC Barcelona haast bij de zoektocht naar extra inkomsten. Op zaterdag 13 augustus 2022 gaat de competitie namelijk van start met een thuiswedstrijd tegen Rayo Vallecano. Zolang LaLiga twijfels heeft over de financiële stabiliteit van FC Barcelona zal het niet toestaan dat de club nieuwe spelers registreert. Dat zou willen zeggen dat Barça geen dienst kan doen op zijn vijf prestigieuze nieuwkomers als het niet snel geld vindt.

Meer
Lees meer...