Messi bevestigt vertrek bij FC Barcelona in tranen

Lionel Messi (34) neemt na 21 jaar afscheid van FC Barcelona. Op een emotionele persconferentie heeft de Argentijnse superster zijn vertrek bevestigd. “Ik wilde deze club niet verlaten, het is de club waar ik van hou”, zei Messi. Door de financiële situatie van Barça was een vertrek echter onvermijdelijk. Paris Saint-Germain lijkt het meest kans te maken om Messi binnen te halen, al is een deal met de Franse topclub nog niet rond.

Iets meer dan één jaar geleden stond de voetbalwereld in rep en roer. Lionel Messi (34) stuurde toen namelijk steeds nadrukkelijker aan op een vertrek bij FC Barcelona, de club waarvoor hij al speelt sinds zijn dertiende. Uiteindelijk vroeg de Argentijn zelfs via een fax officieel een transfer aan, maar Barça weigerde en wou niet afwijken van de afkoopsom van 700 miljoen euro die in zijn contract staat. Om een juridische strijd te vermijden, besloot Messi uiteindelijk dat contract uit te doen.

Hoewel het voorbije seizoen voor Barcelona allerminst succesvol was, leek er toch iets veranderd. Messi sprak ineens nergens meer van een vertrek, al bleef een nieuwe deal uit. Op 1 juli liet het contract van de Argentijn af en sindsdien deed Barcelona er alles aan om hem een nieuw contract te geven. Daarrond leek een akkoord in de maak, maar die deal viel uiteindelijk in het water.

La Liga blokkeert nieuwe deal

“Dit jaar waren mijn familie en ik ervan overtuigd dat we thuis zouden blijven, dat is wat we allemaal het liefste wilden. We dachten dat we hier in Barcelona zouden blijven. Maar vandaag moeten we hier afscheid van nemen”, zei Messi op een emotionele persconferentie. Hij bevestigde dat er een akkoord was om 50 procent van zijn loon in te leveren.

“Ik heb al het mogelijke gedaan, maar de club, clubvoorzitter Joan Laporta konden het niet doen vanwege La Liga”, zei Messi. Wat de exacte reden is waarom de Spaanse competitie de nieuwe deal tussen Barcelona en hun Argentijnse sterspeler tegenhield, is niet duidelijk. Feit is wel dat Barça met een schuldenberg van bijna 1,2 miljard euro kampt en daardoor bestraft wordt door La Liga.

Staande ovatie

Hoewel het aantal aanwezigen op de persconferentie van Lionel Messi beperkt was, kreeg de Argentijnse nummer 10 toch een indrukwekkende staande ovatie. Aan de ingang van Camp Nou hadden zich ook enkele honderden fans verzameld om afscheid te nemen van hun sterspeler. In de 21 jaar dar Messi bij FC Barcelona speelde scoorde hij 682 doelpunten en won hij 35 trofeeën.

Toekomst?

Over zijn toekomst hield Lionel Messi zich op de vlakte, al lijkt niemand eraan te twijfelen dat PSG zijn volgende club zal worden. De Franse topclub zou een tweejarig contract hebben klaarliggen voor de Argentijn. Hij zou er netto zo’n 30 miljoen euro per jaar verdienen.

Met Messi erbij hopen de Qatarese eigenaars van Paris Saint-Germain eindelijk de zo felbegeerde Champions League te winnen. Eerder trok de club ook al onder andere verdediger Sergio Ramos, rechtsback Achraf Hakimi, doelman Gianluigi Donnarumma en middenvelder Georginio Wijnaldum aan.

Meer
Lees meer...