Messi vraagt via fax om Barcelona te verlaten, fans razend op voorzitter

Komt er een einde aan het succesvolle huwelijk tussen Lionel Messi en FC Barcelona? De Argentijnse wereldster heeft met een fax aan de Spaanse club laten weten dat hij wil vertrekken. Er zijn al langer spanningen tussen Messi en het bestuur van Barcelona waardoor veel fans nu schreeuwen om het ontslag van voorzitter Josep Bartomeu.

Het verhaal van Lionel Messi bij Barcelona begon al op heel jonge leeftijd. Bijna exact 20 jaar geleden ging de toen 13-jarige Argentijn voor het eerst testen bij de Catalaanse club. In februari 2001 verhuisde zijn familie uiteindelijk naar Spanje en een jaar later mocht Messi officieel meespelen met het hoog aangeschreven jeugdteam van Barcelona. Daar was hij ploegmaat van onder andere Cesc Fàbregas en Gerard Piqué.

Triomfen en terugval

Op 16 november 2003 debuteerde Messi in een oefenwedstrijd voor het eerste elftal, een jaar later speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd voor Barcelona. Sindsdien kwam Messi 731 keer uit voor de Spaanse grootmacht en scoorde hij daarin 634 doelpunten. Hij won 10 Spaanse titels, 6 Spaanse bekers, 8 supercups, 4 keer de Champions League, 3 Europese supercups en 3 keer het WK voor clubs. Individueel won hij 6 keer de Ballon d’Or, een record.

De laatste jaren gaat het echter wat minder met FC Barcelona. De laatste Euuropese triomf dateert al van vijf jaar geleden en won de club voor het eerst sinds jaren zelfs geen enkele prijs. Recent vernederde Bayern München Barcelona nog met 8-2, de zwaarste nederlaag in de clubgeschiedenis

Josep Bartomeu

Veel volgers wijzen bij die slechte prestaties naar voorzitter Josep Bartomeu. Die nam in 2016 over en is verantwoordelijk voor heel wat dure mislukte transfers. Fans van de club trokken dan ook gisteren naar het stadion en schreeuwden er om het ontslag van de voorzitter.

Ook oud-voorzitter Joan Laporte roept op Twitter om het ontslag van de voorzitter en het bestuur. “Bartomeu en zijn bestuur moeten onmiddellijk hun ontslag indienen. Ze hebben het moraal van Messi ondermijnd om zichzelf te redden van de economische en sportieve onrust die ze hebben veroorzaakt. Als ze ontslag zouden nemen, is er nog hoop dat Messi blijft”, schrijft hij.

Volgens Spaanse media zit dat ontslag er ook aan te komen. De helft van het bestuur van FC Barcelona zou al ontslag hebben genomen en voorzitter Bartomeu zou snel volgen. Daarmee hoopt de club zijn sterspeler te overtuigen om toch nog te blijven.

Of dat zal lukken, is twijfelachtig. Messi is namelijk ook kwaad op de nieuwe trainer – de Nederlander Ronald Koeman – omdat die aan Luis Suarez, een goede vriend van Messi, heeft laten weten niet meer op hem te rekenen.

Juridisch kluwen

Als Messi doorzet en Barcelona echt wil verlaten dreigt er overigens een juridisch kluwen. De 33-jarige Argentijn heeft namelijk nog een contract voor één seizoen en in dat contract staat een afkoopsom van maar liefst 700 miljoen euro. In de burofax, een manier in Spanje om een officieel document met juridische waarde digitaal te versturen, verwijst hij echter naar een clausule die hem zou toelaten de club gratis te verlaten aan het einde van dit seizoen.

Volgens Barcelona is die clausule echter verlopen in juni, toen het voetbalseizoen normaal gezien afgelopen zou zijn. Door de coronacrisis is dat seizoenseinde uitgesteld. De vraag is dan ook of dat ook gevolgen heeft voor die clausule.

Naar waar gaat Messi?

Het mag duidelijk zijn dat geen enkele voetbalclub de afkoopsom van 700 miljoen euro wil of kan betalen. Als Messi gratis weg kan, zijn er uiteraard wel meer dan genoeg gegadigden. Op 33-jarige leeftijd lijkt het nog te vroeg voor de wereldster uit te gaan bollen in een ver land of terug te keren naar zijn jeugdclub Newell’s Old Boys in Argentinië.

Ook zijn looneisen en zijn ambities maken het aantal mogelijke bestemmingen beperkt. Als er over geld gesproken wordt, kom je uiteraard al snel uit bij Paris Saint-Germain. De Franse club is eigendom van de Qatarese overheid en zwemt dus in het geld. PSG greep vorig weekend nipt naast de zo fel beheerde Champions League en zal dus ongetwijfeld op zoek gaan versterking. Daar zou Messi ook herenigd worden met Neymar, waarmee hij veel successen boekte bij Barcelona. Er zou vanuit PSG alleszins al contact zijn opgenomen met de entourage van Messi.

De grootste kanshebber om de Argentijn binnen te halen, lijkt echter Manchester City. Ook de Engelse club heeft geld genoeg en snakt naar een eerste Champions League-trofee. Bovendien vindt Messi er Pep Guardiola terug, de trainer waarmee hij zijn grootste triomfen behaalde. Ook tussen hen zou recent al contact geweest zijn.

Meer
Lees meer...