Messi blijft toch bij FC Barcelona omdat hij geen juridische strijd wil

Het zal nog minstens een jaar duren eer Lionel Messi mag verhuizen naar Manchester City. De Argentijnse voetbalster zal pas bij FC Barcelona vertrekken als zijn contract afloopt. “Er is geen project, maar ik zou nooit een oorlog starten tegen de club van mijn leven”, stelt Messi in een interview met de nieuwswebsite Goal.

EPA

Er was vandaag heel wat discussie tussen Jorge Messi en La Liga over de afkoopclausule van 700 miljoen euro in het contract van de voetballer. Volgens vader Messi had de Spaanse bond een fout gemaakt door te zeggen dat de 700 miljoen, waarvan Barcelona niet wil afwijken, nog steeds geldig is.

“We weten niet welk contract ze hebben geanalyseerd en op welke grond ze concluderen dat de afkoopclausule van toepassing zou zijn”, stelt Jorge Messi in een statement. “In dit geval, wanneer de speler besluit om een eenzijdige clausule te gebruiken om zichzelf te bevrijden op het einde van het seizoen 2019-2020.”

Vader Messi versus La Liga

EPA

“Dit komt door een duidelijke fout van La Liga. Zoals clausule 8.2.3.6 van het contract ondertekend door de speler met de club letterlijk aangeeft: Deze compensatie is niet van toepassing als de beëindiging van het contract door een eenzijdige beslissing van de speler ingaat op het einde van het seizoen 2019-20.”

Vader Messi vond het dan ook duidelijk dat “de afkoopclausule van 700 miljoen euro absoluut niet van toepassing is”. Daarop reageerde de Spaanse bond meteen en het bleef bij haar standpunt: “De afkoopclausule van 700 miljoen bestaat en is absoluut van kracht. Hun interpretatie van het contract is buiten alle contact en ver van de letterlijkheid ervan.”

Eén jaar volhouden

Lionel Messi wou een juridische strijd vermijden. Daarom zal hij komend seizoen toch bij Barcelona blijven spelen. In de zomer van 2021 zal hij als ‘vrije speler’ eventueel kunnen vertrekken.

“Ik was niet gelukkig en wilde vertrekken”, zei Messi. “Daar kreeg ik geen toestemming voor, op geen enkele manier, en dus blijf ik bij de club om een juridisch dispuut te vermijden. Maar het beleid van de club onder Bartomeu is een ramp.”

Moeilijk seizoen

EPA

“Ik heb aan de club, en in het bijzonder aan de voorzitter, laten weten dat ik wilde vertrekken. Ze wisten dit al sinds de start van het vorige seizoen. Ik heb het hen twaalf maanden lang duidelijk gemaakt. Maar ik zal blijven omdat ik geen juridische oorlog wil starten. Maar de waarheid is dat er geen project is bij deze club. Ze vullen gewoon gaten wanneer die zich voordoen. Maar ik zou nooit een oorlog starten tegen de club van mijn leven. Daarom blijf ik.”

Dat Messi een moeilijk seizoen achter de rug heeft, is een understatement. “Ik heb veel afgezien”, stelt hij. “Op de trainingen, tijdens wedstrijden en in de kleedkamer. Toen ik aan mijn vrouw vertelde dat ik wilde vertrekken, zorgde dat voor veel drama. Iedereen huilde en mijn kinderen wilden niet verhuizen. Ik keek echter verder. Ik wilde de titel winnen en meedoen voor de Champions League. Dat is moeilijk, maar je moet kunnen meedoen. En dus niet verliezen in Rome, Liverpool, Lissabon. Daardoor ben ik beginnen nadenken.”

“De voorzitter had ook altijd gezegd dat ik op het einde van het seizoen mocht beslissen of ik ging blijven of niet. Maar dan hield hij zijn woord niet. Nu komen ze aandraven met het feit dat ik die clausule voor 10 juni had moeten activeren, maar toen liep de competitie nog aangezien het coronavirus de kalender helemaal overhoop had gehaald. Als ik wil vertrekken, moet er 700 miljoen euro op tafel komen, zo verduidelijkte de voorzitter. En dat is echt onmogelijk.”

Meer
Lees meer...