Barçagate: politie valt binnen bij FC Barcelona, ex-voorzitter Josep Bartomeu opgepakt

De Catalaanse politie heeft vanmorgen de kantoren van voetbalclub FC Barcelona doorzocht. De voormalige voorzitter Josep Maria Bartomeu is daarnaast gearresteerd, net als enkele andere belangrijke figuren binnen de club. Het onderzoek kadert binnen het zogenaamde Barçagate dat een jaar geleden losbarstte.

Het is geen geheim dat het al langer rommelt binnen FC Barcelona. De club kampt met zware financiële problemen, sportieve wanprestaties en een ontevreden sterspeler Lionel Messi. De inval van de politie in de kantoren van Barça is een nieuw dieptepunt voor de traditieclub.

Naast de inval in de kantoren van FC Barcelona heeft de Catalaanse politie volgens Cadena SER ook meerdere arrestaties verricht. De bekendste naam daarbij is voormalig voorzitter Josep Maria Bartomeu. Daarnaast zouden ook onder andere voormalig CEO Oscar Grau en voormalig bestuurslid Jaume Masferrer zijn opgepakt.

Josep Maria Bartomeu – Bron: Isopix

Online smeercampagne

Het onderzoek van de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, kadert binnen het zogenaamde Barçagate. In februari 2020 raakte bekend dat de toenmalige voorzitter Josep Bartomeu het PR-bureau I3 Ventures zou hebben ingehuurd om zijn naam online te zuiveren en tegenstanders in diskrediet te brengen.

Volgens de Spaanse media zou de online smeercampagne zich onder andere gericht hebben tegen Lionel Messi, Pep Guardiola, Xavi en Gerard Pique. Barcelona ontkende meteen alle beschuldigingen, maar toch stapten kort daarna zes bestuursleden op uit ontevredenheid over de gang van zaken binnen de club onder voorzitter Bartomeu.

Onderzoek bracht aan het licht dat FC Barcelona inderdaad grote bedragen had betaald aan I3 Ventures, tot zes keer de marktwaarde. Ze konden echter niet bewijzen dat zij effectief voor Bartomeu smeercampagnes maakten tegen tegenstanders.

Voorzittersverkiezing

Hoewel Bartomeu dus werd vrijgepleit, stapte hij in oktober 2020 toch op als voorzitter van FC Barcelona na aanhoudende kritiek. 20.000 leden van de club hadden toen ook een petitie ondertekend voor een motie van wantrouwen.

Dat de zaak nu opnieuw boven water komt, heeft ongetwijfeld te maken met de aankomende voorzittersverkiezingen bij FC Barcelona. Op 7 maart kan daar gestemd worden tussen Joan Laporta, Victor Font en Toni Freixa. Laporta is daarbij favoriet, maar Freixa, die banden heeft met Bartomeu, komt de laatste tijd fel opzetten in de peilingen.

Meer
Lees meer...