Bert Anciaux wil knippen in partijfinanciering: “Het is geen gelijk speelveld meer”

Senator Bert Anciaux (Vooruit) lanceert een opmerkelijk voorstel. Hij wil knippen in de partijfinanciering. Er gaat nu te veel geld naar alle politieke partijen, meent Anciaux. Business AM sprak er met hem over.


Luister hier naar het volledige interview met Bert Anciaux:


In het nieuws: Anciaux diende vorige week een wetsvoorstel in om de financiering vanuit de overheid af te slanken. Doordat partijen niet alleen geld van de federale overheid krijgen, maar ook van de gewesten en gemeenschappen, zijn er grote reserves. Dat systeem zorgt voor ongelijkheid, zegt de senator.

  • “Eind jaren 80 heeft men een systeem opgezet vanuit de federale overheid om geld te geven voor politieke partijen. Dat is een goede zaak, zodanig dat ze onafhankelijk kunnen werken. Maar ondertussen is daar altijd maar geld bij gekomen vanuit de gewesten, de gemeenschappen en een aantal provincies. Het is daardoor echt overdreven geworden.”
  • “Er is een opbod op sociale media, wat gewoon overdreven is. Een aantal politieke partijen heeft immobiliën in bezit. Dat is allemaal niet nodig en dat was allemaal niet voorzien.”
  • Ook Vooruit, Anciaux’ eigen partij, bezit vastgoed. Toch vindt de senator het nodig om hier een statement tegen te maken: “Ik vind niet dat ik een voorstel neerleg dat in het voordeel is van deze of gene partij. Alle politieke partijen hebben te veel geld op dit ogenblik.”

Geen gelijk speelveld

  • “Les Engagés is de tweede kleinste partij van het land. Die springt met de middelen die vanuit de gewesten en de gemeenschap komen ineens boven een heel deel Vlaamse partijen uit. Dat is geen gelijk speelveld meer.”
  • “Ook de wijze waarop parlementsleden vaak verplicht worden om een bepaalde bijdrage te geven aan hun partij is overdreven. Parlementsleden van PVDA en PTB moeten meer dan 50 procent aan hun eigen partij afstaan.”
  • Het wetsvoorstel van Anciaux is wel niet direct uitvoerbaar: “Mijn voorstel moet ingaan na de verkiezingen van 2024. Zodanig dat alle politieke partijen op een correcte manier contracten kunnen aangaan met medewerkers.”

(evb)

Meer
Lees meer...