Stijn Baert over pensioenhervorming: “Regering doet maar een tiende van wat het moet doen”

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de pensioenhervorming. Arbeidseconoom Stijn Baert is minder enthousiast. In een interview met Business AM noemt hij het akkoord eerder een bijsturing.


Beluister hier het volledige interview met Stijn Baert:


Waarom is dit belangrijk?

Voor Baert gaat het akkoord niet ver genoeg. Er wordt slechts een tiende van de bijkomende kosten opgevangen. Toch is hij wel tevreden over de nieuwe regeling voor zelfstandigen.
  • “Dit vangt de vergrijzingskosten slechts heel beperkt op. Men spreekt over een halve procent van het Bruto Binnenlands Product (bbp) tegen 2070. Het Planbureau verwacht dat er tegen 2070 bijkomend 5 procent van het bbp naar de vergrijzingsgolf zal gaan. Dan doet men een tiende van wat men zou moeten doen. Het is dus aan de volgende generaties om de putten die we nu aan het graven zijn, te vullen”, aldus Baert.
  • “Zelfstandigen kloppen in ons land heel veel uren in vergelijking met andere Europese landen. Daar stond heel lang een zeer beperkt pensioen tegenover. Daar heeft deze federale regering wel iets aan gedaan. Er was eerst een correctiecoëfficiënt, zodat het belastbaar inkomen minder meetelde voor de pensioenopbouw. Dat is rechtgezet. In de bijsturingen die nu volgen, zitten geen grote addertjes onder het gras wat zelfstandigen betreft, behalve wanneer zij een zeer hoog aanvullend pensioen bij elkaar sparen.”
  • Baert concludeert: “De kosten stuurt men bij met een besparing op de ambtenarenpensioenen. Het is een kleine inspanning op korte termijn. Het is een stap in de goede richting, maar het is niet voldoende. Alles wat je nu niet in gang zet om te veranderen, is zoals een sneeuwbal: die put wordt steeds groter.”
Meer
Lees meer...