Komend weekend organiseert Open Vld een congres. De partijtop hoopt daar Tom Ongena formeel aan te kunnen stellen als de nieuwe partijvoorzitter. Maar intern rommelt het binnen de liberale partij. Politicoloog Carl Devos legt uit waar de problemen zitten.
Beluister hier het volledige interview met Carl Devos:
Waarom is dit belangrijk?
De huidige voorzitter van Open Vld, Tom Ongena, werd aangesteld door premier Alexander De Croo zelf. Al snel klonk er gemor uit de achterban: er moest democratisch gestemd worden. Interne twisten over het verloop van die stemming komen de liberalen niet ten goede.
Devos: “Open Vld lijkt diametraal het tegenovergestelde te doen van de eigen geschiedenis. Namelijk geen open verkiezingen organiseren. Sommigen zien daar een soort putsch van premier Alexander De Croo en de partijtop in. Een soort van geleide verkiezing, waarbij de voornaamste kritiek is dat er via handopsteking gestemd moet worden. Om zo de statuten die op dit moment bestaan, te omzeilen.”
“Eerst moeten de congresleden stemmen via handopsteking over de vraag of ze van de statuten gaan afwijken. Het tweede punt is dan de verkiezing van de partijvoorzitter, met geheime stemming. Mensen vinden dat als je via handopsteking tegen die statutenwijziging stemt, dat de partijtop dan kan zien dat je die wijziging niet genegen bent.”
De clans binnen de Open Vld
“Toen Egbert Lachaert vertrok (als partijvoorzitter, red.), zei hij dat ook het grootste deel van het partijbestuur zou moeten opstappen. Dat partijbestuur wordt bevolkt door de clan-Verhofstadt, de clan-De Gucht, enzovoort. En dat partijbestuur is in zeer grote mate verantwoordelijk voor het electorale verlies van Open Vld”, zegt Devos.
“De hele procedure om Tom Ongena aan te duiden als voorzitter komt via de premier. Hij is de enige echte politieke leider van de partij. Daar hebben die verschillende groepen meteen de rangen rond gesloten. Er is achter de schermen ook een hele discussie bezig over wie er lijsttrekker mag zijn, wie op een verkiesbare plaats komt. Daar komen de clans weer naar boven en die willen met De Croo en Ongena strijden.”
“Als Tom Ongena zonder enig probleem en met een grote meerderheid verkozen wordt tot voorzitter en dus ook die statutenwijziging wordt goedgekeurd, dan nog blijft dat hangen aan de partij.”
“Als Ongena niet verkozen wordt, of als de statutenwijziging niet wordt goedgekeurd, dan is het probleem zowaar nog groter. Hoe dan ook komt de Open Vld hier niet goed uit en vermindert dat de geloofwaardigheid van de partij”, besluit de politicoloog.