Pierre-Yves Dermagne (PS), federaal minister van Economie, heeft een wetsvoorstel klaar dat de herfinanciering van een woonlening goedkoper maakt. Volgens dat voorstel mogen de banken (in het merendeel van de gevallen) niet langer een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen wanneer je je krediet wilt herfinancieren.
Context: Als je een woonlening hebt, kan je die op ieder moment herfinancieren. Dat is interessant wanneer de rente zakt. Zo kan je het mes zetten in de maandelijkse rentelasten. Alleen is zo’n herfinanciering niet gratis.
- Om te beginnen rekenen de kredietgevers dossierkosten aan. Die mogen sinds begin dit jaar maximaal 175 euro bedragen bij een herfinanciering.
- Daarenboven moet je een wederbeleggingsvergoeding betalen. Dat is een som die overeenstemt met tot drie maanden intrest op het resterende bedrag van het krediet.
- Indien je je woonlening wilt onderbrengen bij een andere bank komen er nog een resem extra kosten bij.
- Je moet onder meer betalen voor de schrapping van de hypotheek bij de huidige kredietgever, wat ook wel de handlichting wordt genoemd.
- Daarna wordt de nieuwe hypotheek ingeschreven op het kantoor rechtszekerheid, de nieuwe naam voor het hypotheekkantoor. Ook daar zijn kosten aan verbonden, waaronder de registratiebelasting en hypotheekkosten.
- Het prijskaartje van een herfinanciering bij een andere bank kan dus fors oplopen. Wie bijvoorbeeld 250.000 euro heeft geleend, betaalt al snel 7.500 à 8.000 euro.
Goedkopere herfinanciering woonlening
In het nieuws: Dermagne wil snoeien in het prijskaartje van een herfinanciering. Hij richt daarbij specifiek zijn pijlen op de wederbeleggingsvergoeding.
- “Er worden stappen gezet die banken zullen verplichten om bij een herfinanciering te kiezen voor een wijziging van de hypothecaire lening, eerder dan een nieuwe kredietovereenkomst te sluiten”, aldus de minister tegenover De Tijd.
- Doordat er dan niet langer gesproken wordt van een nieuwe kredietovereenkomst verdwijnt de wederbeleggingsvergoeding. Voor een herfinanciering bij de eigen banken zal je enkel nog de administratieve kosten (175 euro) moeten betalen.
- Opgelet: Indien je toch beslist om aan te kloppen bij een andere kredietgever, verandert er niets. In dat geval gaat het immers over een nieuwe kredietovereenkomst. De bovenstaande kosten blijven dan gelden.
Ook dit nog: In de schoot van de regering is een akkoord bereikt over de maatregel. “De wijziging van het Wetboek Economisch Recht zal na behandeling in de Kamercommissie Economie, begin mei, worden gestemd”, aldus het kabinet van Dermagne.
Opgemerkt: De federale regering heeft al meerdere maatregelen genomen die de bankenregelgeving in het vizier nemen.
- De regering liet eind februari weten dat er gewerkt wordt aan een maatregel die moet vermijden dat banken je nog kunnen verplichten om een spaarrekening te koppelen aan een zichtrekening (bij dezelfde instelling).
- Vanaf juni treedt er wet in voege die het voor consumenten met een woonlening eenvoudiger moet maken om bij een andere financiële instelling bijvoorbeeld een brandverzekering af te sluiten. Veel banken geven je een korting op een hypothecair krediet als je ook een brandverzekering, schuldsaldoverzekering of zichtrekening afsluit bij dezelfde instelling, of één van haar partners. De wet stelt consumenten die instemden met een bundelverkoop binnenkort in staat om over te stappen naar een andere verzekeraar of bank zonder verhoging van de hypothecaire intrestvoet “wanneer één derde van de looptijd van het krediet verstreken is.” Deze regeling zal enkel gelden voor nieuwe kredieten.