Het laatste woord over het afgelopen Eurovisiesongfestival is nog lang niet gezegd. Een van de zaken die voor veel ophef zorgde, zijn de strenge regels rond welke vlaggen in de Malmö Arena waren toegelaten. Door die commotie wil de EBU zijn vlaggenpolicy herbekijken tegen het Eurovisiesongfestival 2025.
Zwitserland won afgelopen zaterdag het 68ste Eurovisiesongfestival. Na de puntentelling prijkte Nemo met The Code helemaal bovenaan. Achteraf was er echter bijna meer te doen over de heel turbulente week die de wedstrijd achter de rug had.
Een van de zaken die daarbij voor veel ophef hadden gezorgd waren de strenge regels rond vlaggen die waren toegelaten in de arena. Volgens de officiële regels waren enkel vlaggen van deelnemende landen en regenboogvlaggen toegelaten. Hoewel de EBU dat nooit officieel heeft gezegd, dienden die regels onder andere om Palestijnse vlaggen buiten te houden. De deelname van Israël aan de wedstrijd was namelijk heel omstreden.
EU-vlag en non-binaire vlag
Achteraf kwamen echter meerdere verhalen uit waaruit blijkt dat de security die regels wel heel streng heeft toegepast. Zo moest een fan de non-binaire vlag afgeven. Ook winnaar Nemo, die zelf non-binair is, gaf achteraf toe hun non-binaire vlag te hebben binnengesmokkeld in de green room. Ironisch genoeg deelde het Songfestival na de wedstrijd zelf een foto met die vlag, die dus verboden was.
Een andere toeschouwer zou dan weer zijn vlag van de Europese Unie hebben moeten afgeven. De Europese Commissie kon met die beslissing niet lachen en vroeg meteen een gesprek aan met de EBU. Zij ontkennen dat er ooit een expliciet verbod was op de EU-vlag.
Reactie
“Vanwege de toegenomen geopolitieke spanningen werd het vlaggenbeleid tijdens het Eurovisiesongfestival dit jaar strenger gehandhaafd voor de veiligheid. Samen met onze nieuwe gastomroep gaan we opnieuw kijken naar het vlaggenbeleid voor 2025”, reageerde de EBU in The Independent op deze commotie.