Eurovisiesongfestival: Portugese omroep RTP vraagt opheldering aan organisatie na censuur

Het bewogen Eurovisiesongfestival blijft voor ophef zorgen. Zo is de Portugese zender RTP niet te spreken over het feit dat organisator EBU het optreden van de Portugese zangeres Iolanda in de grote finale niet meteen online heeft gezet. De reden voor die vertraging zou het feit zijn dat de zangeres haar nagels in het Palestijnse keffiyeh-patroon had gelakt.

In aanloop naar het Eurovisiesongfestival was er al maandenlang heel wat te doen over de deelname van Israël door voortdurende bombardementen en aanvallen in de Gazastrook. Het zorgde ervoor dat het een van de meest omstreden edities ooit was.

Iolanda

Grote protesten bleven tijdens de finale uit, maar hier en daar was er toch een kleine verwijzing. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Portugese zangeres Iolanda. Terwijl zij in de halve finale nog gewoon witte nagels had, bestonden haar nagels nu uit een keffiyeh-patroon. Dit motief wordt gezien als een symbool pro-Palestina. Iolanda eindigde haar optreden ook met de uitspraak “vrede zal zegevieren”.

De video van het optreden van Portugal in de grote finale verscheen als enige van de 25 landen niet meteen online. Met enige vertraging was het dan toch op alle sociale media te vinden, maar daarbij ging het om het optreden van Iolanda in de halve finale.

Overleg

Toen de RTP daarover naar uitleg vroeg bij de EBU spraken die aanvankelijk over een “technisch probleem”. Later zou een medewerker in e-mailverkeer er ook op hebben gewezen dat Iolanda “pro-Palestijnse symbolen” droeg. Uiteindelijk is het optreden van Portugal uit de finale dan toch op YouTube verschenen, maar wel met één uur vertraging. Op heel wat officiële kanalen van de EBU zijn wel nog steeds enkel foto’s uit de halve finale te vinden.

Om opheldering te vragen over de hele situatie heeft de RTP nu een overleg aangevraagd met de EBU. Naar eigen zeggen is er “reflectie nodig over de editie van 2024”. Het overleg staat gepland op dinsdag 14 mei.

Meer
Lees meer...