Kandidaat-voorzitter Vincent Verbeecke pleit voor cumulverbod binnen Open Vld

Vincent Verbeecke, een van de acht kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld, heeft in een interview op Radio 1 gepleit voor een cumulverbod binnen zijn partij. Dit voorstel zou betekenen dat partijleden niet langer meerdere politieke mandaten kunnen combineren, met als doel de partij te vernieuwen en haar geloofwaardigheid te versterken.

Volgens Verbeecke, die momenteel woordvoerder is van de ontslagnemende Vlaamse minister Gwendolyn Rutten, is het belangrijk om een frisse wind door de partij te laten waaien. “Als we geloofwaardig willen zijn, dan moeten we ook een nieuwe partij presenteren”, benadrukt hij.

Verbeecke wijst erop dat Open Vld binnenkort met 17 parlementsleden in de oppositie zit, en dat deze parlementsleden zich volledig moeten kunnen concentreren op hun parlementair werk. “Een parlementair mandaat kan je niet cumuleren met een lokaal uitvoerend mandaat in een gemeente onder de 20.000 inwoners”, stelt hij. Dit zou volgens hem betekenen dat vijf leden van Open Vld hun dubbele mandaten zouden moeten opgeven.

Vernieuwing in plaats van bekende koppen

Verbeecke verwijst naar de SP.A, die eerder een cumulverbod heeft ingevoerd. “Dat is de reden waarom daar nu nieuwe mensen zitten, dat is waar wij naartoe moeten.” Hij vindt dat de tijd rijp is voor nieuwe gezichten in de partij, en dat bekende koppen niet per se op lokale verkiezingslijsten hoeven te staan. “Zij mogen wat mij betreft ook kiezen voor een lokaal mandaat, dat is hun keuze. Maar dan is er ook vernieuwing in het parlement.”

Interessant genoeg richt Verbeecke zich met zijn voorstel ook tegen de huidige gang van zaken binnen zijn eigen partij. Zijn eigen baas, Gwendolyn Rutten, combineert momenteel haar rol als minister met het burgemeesterschap van Aarschot. Verbeecke lijkt niet bang om tegen de gevestigde orde in te gaan en geeft aan dat hij vooral spreekt namens de partijleden, die volgens hem vragende partij zijn voor deze verandering.

Blik op de toekomst

Verbeecke wil niet alleen inzetten op vernieuwing, maar ook een balans vinden tussen ervaring en nieuwe gezichten. Voor de verkiezingen van 2029 stelt hij voor dat in elke provincie een van de twee lijsttrekkers een nieuw gezicht is, terwijl de ander de nodige ervaring meebrengt.

De voorzittersverkiezingen bij Open Vld vinden plaats van 12 tot 17 augustus, met een mogelijke tweede ronde op 19 augustus. Naast Verbeecke lijkt ook Eva De Bleeker een sterke kanshebber te zijn voor het voorzitterschap.

Meer
Lees meer...