Gwendolyn Rutten (Open Vld) volgt Bart Somers op als Vlaams minister

Gwendolyn Rutten volgt Bart Somers op binnen de Vlaamse regering als nieuwe minister van Binnenlands Bestuur, Samenleven, Inburgering. Dat meldt VRT NWS. Open Vld geeft later deze avond een persconferentie om haar aanstelling officieel te maken. De keuze voor Rutten is opvallend omdat de voormalige voorzitter van Open Vld enkele weken geleden nog ontgoocheld haar afscheid van de nationale politiek aankondigde.

Nadat Bart Somers maandag zijn ontslag aankondigde als Vlaams Minister, om zich te focussen op zijn rol als burgemeester van Mechelen, moest Open Vld opnieuw aan het puzzelen. Dat gebeurde ook al twee weken geleden toen een opvolger gezocht moest worden voor Vincent Van Quickenborne als federaal minister van Justitie.

Toen koos de Open Vld verrassend voor Paul Van Tigchelt, de voormalige topman van OCAD. Hij kreeg de voorkeur op onder andere Gwendolyn Rutten. Zij kondigde toen ontgoocheld aan dat ze uit de nationale politiek stapte.

Gwendolyn Rutten

Fast forward naar maandagavond. Door het vertrek van Somers uit de Vlaamse regering moest Open Vld opnieuw iemand uit zijn hoed toveren. Daarbij doken al snel de namen op van Maurits Vande Reyde, Jasper Pillen, Stephanie D’Hose en – verrassend – Gwendolyn Rutten.

Dinsdagochtend bleven daarvan enkel nog die laatste twee namen over en uiteindelijk haalde Rutten het dus. Los van de gebeurtenissen van de afgelopen weken is die keuze de meest logische. Rutten kent als voormalige voorzitter én onderhandelaar van het Vlaamse regeerakkoord in 2019 de ‘ins and outs’ van een rol als vice in zo’n regering door en door. Zo is ze ook vertrouwd met het moeilijke stikstofdossier.

Bovendien kan de Open Vld Gwendolyn Rutten, nu ze terug is op hoog niveau, toch uitspelen als lijsttrekker in Vlaams-Brabant. In die provincie heeft de partij namelijk veel zetels te verliezen.

Meer
Lees meer...