Vincent Van Quickenborne (Open Vld) neemt ontslag als minister van Justitie in nasleep terreuraanslag in Brussel

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft zojuist zijn ontslag aangekondigd. Van Quickenborne doet dit in de nasleep van de terreurdaad in Brussel op maandag, waarbij twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen.

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde vandaag onverwachts een persconferentie aan. Hij liet daarbij weten dat er een ernstige fout is gebeurd in het dossier van Abdesalem Lassoued, de dader van de terreuraanslag maandag in Brussel. Hij ziet het daarom als zijn politieke verantwoordelijkheid om ontslag te nemen als minister van Justitie.

Terreuraanslag

Afgelopen maandag werd Brussel opgeschrikt door een terreurdaad. Een man, gekleed in een oranje fluovest, opende het vuur aan het Saincteletteplein in Brussel. Het incident vond plaats iets meer dan een uur voor de voetbalwedstrijd van België tegen Zweden en de twee dodelijke slachtoffers waren Zweedse voetbalsupporters.

Al snel werd de identiteit van de dader achterhaald. Het ging om de 45-jarige Tunesiër Abdesalem Lassoued, die een dag later werd doodgeschoten door de politie in een café in Schaarbeek. Lassoued verbleef illegaal in ons land en stond geseind bij Justitie. In zijn persconferentie vertelde Van Quickenborne dat zijn diensten vanmorgen vaststelden dat er op 15 augustus 2022 al een uitleveringsverzoek was geweest van Tunesië voor Lassoued. En dat dit uitleveringsverzoek op 1 september 2022 door de FOD Justitie werd overgemaakt aan het parket van Brussel. “De bevoegde magistraat heeft geen gevolg gegeven aan dit uitleveringsverzoek. Het is blijven liggen. Dat is een individuele fout, dat is een grove fout. Dat is een onaanvaardbare fout. Het is een fout met dramatische gevolgen”, klinkt het bij Van Quickenborne.

Ontslag

Hoewel Van Quickenborne aangeeft dat het gaat om een fout van een individuele magistraat, neemt hij toch zijn verantwoordelijkheid op. “De onafhankelijkheid van een magistraat is een fundament van onze rechtstaat. Ik heb dat altijd verdedigd en ik zal dat ook blijven verdedigen. Als minister van Justitie kan en mag ik niet tussenkomen in de beslissing van een magistraat. En ook al is dit het werk van een individuele, onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen voor deze onaanvaardbare fout. Ik zoek geen uitvluchten, ik zoek geen excuses. Ik vind het mijn plicht om dit te doen.”

“De nieuwe informatie van het parket treft mij in het hart omdat ik mijn uiterste best heb gedaan om Justitie beter te maken. Ik heb deze informatie overgemaakt aan de eerste minister en ik heb hem meegedeeld dat ik mijn ontslag neem als minister van Justitie”, besluit Van Quickenborne met een hoorbare krop in de keel.

Meer
Lees meer...