Dreigingsniveau 3 blijft van kracht in heel het land

Het dreigingsniveau in Brussel wordt opnieuw verlaagd van 4 naar 3. Daardoor is nu in heel het land dreigingsniveau 3 van kracht. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

Na de terreuraanval in Brussel van gisterenavond werd het dreigingsniveau in ons land meteen opgetrokken. Zo gold toen in Brussel zelf niveau 4 omdat de dader van de aanval nog op vrije voeten was, in de rest van het land was dreigingsniveau 3 van kracht.

Dreigingsniveau 3

Nu de dader van de aanval deze ochtend doodgeschoten is door de politie is in Brussel het dreigingsniveau gelijkgesteld met de rest van het land. Overal geldt nu niveau 3. “De dader is geneutraliseerd, dus hebben we beslist om het dreigingsniveau terug te brengen van 4 naar 3 in Brussel”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) deze avond in een persconferentie. Nu het ernaar uitziet dat de dader alleen handelde, zou het directe gevaar geweken zijn. Wel benadrukte de premier dat waakzaamheid nodig blijft.

Dreigingsniveau 3 wil zeggen dat er “een mogelijke en waarschijnlijke dreiging” is. De dreiging is in dit geval “ernstig”. Het is al meer dan vijf jaar geleden dat dit dreigingsniveau actief was in ons land. Voorlopig is het nog niet duidelijk hoelang dreigingsniveau 3 van kracht zal blijven.

Twee personen opgepakt

In diezelfde persconferentie gaf procureur-generaal Frédéric Van Leeuw meer duiding over de stand van het onderzoek naar de terreuraanval in Brussel. Zo zijn er deze ochtend twee personen opgepakt voor verhoor omdat ze mogelijk banden hebben met de vermoedelijke dader. Daarnaast vonden ook vier huiszoekingen plaats. De dader zou vermoedelijk alleen gehandeld hebben, zijn motief wordt nog verder onderzocht.

Meer
Lees meer...