Bart Somers (Open Vld) neemt ontslag als Vlaams minister

Bart Somers van Open Vld heeft zijn ontslag als Vlaams minister aangekondigd. Hij deed dat in een post op X, het voormalige Twitter. Door ontslag te nemen als minister kan Somers zich focussen op zijn rol als burgemeester van Mechelen.

Tot op heden was Bart Somers (Open Vld) viceminister-president en Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. Daarnaast is hij ook uitvoerend burgemeester van Mechelen. Nu wil hij zich focussen op dat laatste en heeft hij daarom besloten om zijn mandaat als Vlaams minister neer te leggen.

Kiezen voor Mechelen

In een post op X kondigde Bart Somers zijn ontslag als Vlaams Minster aan. Bij een lange brief die hij in twee foto’s deelde, schreef hij de boodschap: “Kiezen voor Mechelen en voor vernieuwing”. “Na rijp beraad heb ik beslist mijn mandaat als Vlaams minister neer te leggen”, schrijft Somers in de brief. “Ik heb dat voor mezelf al tijdens de zomermaanden uitgemaakt en ik ben de minister-president deze avond hiervan op de hoogte gesteld. In samenspraak met mijn Mechelse collega’s zal ik vanaf maandag mijn verantwoordelijkheden als burgemeester van Mechelen opnieuw en met veel enthousiasme opnemen.”

“Deze keuze is op de allereerste plaats ingegeven uit liefde voor mijn stad. Mechelen – dat weet denk ik iedereen – komt voor mij op één.” Partijgenoot Alexander Vandersmissen is al sinds oktober 2019 waarnemend burgemeester van Mechelen, maar nu zal Somers zijn mandaat als burgemeester opnieuw oppakken.Door ontslag te nemen als Vlaams minister wil Somers ook de weg vrijmaken voor de verdere vernieuwing van Open Vld.

Het ontslag van Somers volgt nog geen drie weken na het ontslag van Vincent Van Quickenborne. Hij besloot zich terug te trekken als federaal minister van Justitie nadat er aan het licht kwam dat er een fout gemaakt werd in het dossier van Abdesalem Lassoued, waardoor die nog op vrije voeten was en twee Zweedse voetbalsupporters kon neerschieten op 16 oktober. Ook Van Quickenborne koos daarbij opnieuw voor het burgemeesterschap van zijn thuisstad Kortrijk.

Meer
Lees meer...