WK wielrennen: Remco Evenepoel verlengt wereldtitel tijdrijden

Remco Evenepoel heeft een nieuwe wereldtitel toegevoegd aan zijn al indrukwekkende palmares. De nog steeds maar 24-jarige Belg was in het Zwitserse Zürich de snelste over de afstand van 46,1 kilometer. Hij ging de Italianen Filippo Ganna en Edoardo Affini vooraf.

Na zijn derde plaats in de Ronde van Frankrijk en zijn dubbele triomf op de Olympische Spelen laste Remco Evenepoel in augustus een korte periode van rust in. Juist op tijd vond hij echter opnieuw de motivatie om toe te werken naar het wereldkampioenschap wielrennen. In het Zwitser Zürich mikt Evenepoel zowel op de weg- als op de tijdrit.

Kettingproblemen bij de start

Eerst was het dus tijd voor de tijdrit. Daar was Remco Evenepoel als titelverdediger de laatste die moest vertrekken. Die start leek even fout te lopen als de ketting van zijn splinternieuwe gouden fiets er vlak voor de start afviel. Met nog zo’n vijf seconden overschot raakte dat technisch euvel net op tijd verholpen. Achteraf liep de Belg weten dat zijn wattagemeter defect was geraakt, waardoor hij zijn tijdrit op gevoel moest afwerken.

Het leek Evenepoel niet te deren, want aan het eerste tussenpunt had hij meteen zo’n zes seconden voorsprong op grote concurrent Filippo Ganna. Die voorsprong hield hij voortdurend vast, al bleef het daardoor wel voortdurend spannend. Ganna zou echter nooit dichterbij komen, waardoor Evenepoel aan de streep zijn handen in de lucht mocht steken. Het is voor Evenepoel de tweede wereldtitel tijdrijden. Hij is meteen ook de eerste olympische kampioen tijdrijden die in hetzelfde jaar ook wereldkampioen wordt.

Twee Italianen op het podium

Tweevoudig wereldkampioen Ganna eindigde op zes seconden als tweede. De Australiër Jay Vine leek lang op weg naar brons, maar kwam zwaar ten val. Bebloed reed hij nog verder, maar verder dan een vijfde plaats kwam hij niet. Het brons was dus voor Edoardo Affini, die recent in Limburg nog Europees kampioen werd. Victor Campenaerts eindigde op een negende plaats.

Meer
Lees meer...