Iran onthult nieuwe ballistische raket tijdens militaire parade

Iran heeft een nieuw wapen onthuld tijdens een jaarlijkse militaire parade in Teheran: een ballistische raket met een bereik van meer dan 1000 kilometer. De Jihad-raket, ontwikkeld door de lucht- en ruimtevaartdivisie van de Iraanse Revolutionaire Garde, werd gepresenteerd te midden van toenemende spanningen in de regio en internationale beschuldigingen dat Iran betrokken is bij de wapenleveringen aan Rusland voor de oorlog in Oekraïne.

Daarnaast onthulde Iran een nieuwe versie van de Shahed-136 drone, een aanvalsdronetype dat berucht is vanwege zijn inzet in verschillende conflicten. Deze nieuwe drone, de Shahed-136B, zou volgens de Iraanse staatsmedia over een bereik van meer dan 4000 kilometer beschikken en is uitgerust met geavanceerde technologie.

Beschuldigingen van wapenleveringen aan Rusland

Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, beschuldigen Iran ervan wapens, zoals drones en raketten, te leveren aan Rusland. Deze zouden volgens hen worden ingezet in de oorlog tegen Oekraïne. Iran heeft deze beschuldigingen herhaaldelijk ontkend, maar de timing van de onthulling van de nieuwe wapens lijkt de internationale spanningen alleen maar te vergroten.

In reactie op de vermeende betrokkenheid van Iran bij het conflict in Oekraïne, hebben verschillende Westerse landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, eerder deze maand nieuwe sancties opgelegd aan Iran.

Spanningen in de regio lopen op

De spanningen in het Midden-Oosten zijn de afgelopen weken verder opgelopen, mede door de toenemende militaire operaties van Israël tegen Hezbollah aan de Libanese grens. Hezbollah, dat door Iran wordt gesteund, heeft de afgelopen tijd vaker de confrontatie gezocht met Israël, vooral na de escalatie van het conflict in Gaza. Een recente Israëlische luchtaanval op een Hezbollah-bolwerk in Beiroet resulteerde in de dood van 16 leden van Hezbollah’s elite-eenheid, wat de spanningen verder aanwakkerde.

President Masoud Pezeshkian van Iran woonde de militaire parade bij en benadrukte de militaire vooruitgang van het land. Hij verklaarde dat Iran dankzij zijn sterke defensiecapaciteiten beschermd is tegen externe bedreigingen. Pezeshkian stelde bovendien dat door eenheid tussen islamitische naties, zij Israël effectief zouden kunnen bestrijden, dat hij omschreef als een agressieve en vijandige macht in de regio.

Meer
Lees meer...