Controversieel naakt standbeeld van Donald Trump zorgt voor ophef onder Republikeinen

Een omstreden kunstwerk dat voormalig president Donald Trump naakt afbeeldt, heeft de gemoederen in Nevada flink verhit. Vooral Republikeinen spreken schande van het standbeeld dat langs een drukke snelweg is geplaatst.

In de buurt van Las Vegas is een drie meter hoog standbeeld van een naakte Donald Trump opgedoken. Het beeld, getiteld “Crooked and Obscene”, heeft tot hevige reacties geleid, vooral vanuit de Republikeinse hoek. De Republikeinse Partij van Nevada noemt het kunstwerk “betreurenswaardig” en stelt dat het meer gericht is op shockeren dan op het bevorderen van een constructieve dialoog. Ze hekelen de locatie van het standbeeld langs een drukke snelweg, waar gezinnen volgens hen worden blootgesteld aan deze “beledigende marionet.”

In een verklaring benadrukken de Republikeinen hun prioriteiten, zoals inflatie, grensbeveiliging en het creëren van banen, en uiten ze hun onvrede over dit soort “afleidingen” in het politieke debat.

De kunstenaar achter het standbeeld

De anonieme kunstenaar die verantwoordelijk is voor het standbeeld, beschreef het werk als een indrukwekkende structuur van 43 voet hoog en 10 voet breed, bestaande uit schuim over betonijzer. Met dit kunstwerk, dat naar eigen zeggen 6.000 pond weegt, wil de kunstenaar vooral “gesprekken op gang brengen” in de samenleving.

Hoewel het standbeeld momenteel op een prominente plek langs de snelweg staat, is het de bedoeling dat het maandagavond wordt verwijderd en vervolgens verplaatst wordt naar andere “belangrijke swing states” in de VS.

Politieke context in Nevada

Nevada speelt al jarenlang een belangrijke rol in de Amerikaanse politiek. Bij recente presidentsverkiezingen koos de staat steevast voor de Democratische kandidaat, zij het vaak met een nipte marge. Het electoraat van Nevada weerspiegelt het sterk verdeelde politieke klimaat van de VS, waar kunstwerken zoals dit standbeeld slechts de laatste in een reeks provocaties zijn. Eerder zorgde een zeppelin die Trump als baby uitbeeldde tijdens protesten in Londen in 2019 al voor vergelijkbare ophef.

Meer
Lees meer...