Alec Baldwin vermijdt rechtszaak: Rechter verwerpt motie van de staat om aanklacht voor onvrijwillige doodslag te heroverwegen


In het kort

  • Rechter Mary Marlow Sommer heeft de motie van de staat om de aanklacht van onvrijwillige doodslag tegen Alec Baldwin te heroverwegen afgewezen.
  • Volgens de rechter waren de argumenten van de aanklager ongegrond.
  • Alec Baldwin wordt nog steeds geconfronteerd met verschillende civiele rechtszaken naar aanleiding van de fatale schietpartij op de filmset van “Rust”.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Alec Baldwin opnieuw voor de rechter moet verschijnen voor de fatale schietpartij op de filmset van “Rust”. Rechter Mary Marlow Sommer heeft de motie van de staat om de aanklacht van onvrijwillige doodslag tegen Baldwin te heroverwegen afgewezen, met de conclusie dat de argumenten van de aanklager ongegrond en te laat waren.

Deze beslissing komt na een reeks gebeurtenissen die culmineerden in de eerste seponering van de zaak in juli. De aanklager probeerde het proces nieuw leven in te blazen op basis van nieuw ontdekt bewijs, in het bijzonder kogels met betrekking tot de schietpartij die nog niet eerder bekend waren gemaakt aan de verdediging. Rechter Sommer vond deze argumenten echter onvoldoende en verwierp de motie.

Bewijs vertoonde gebreken

Het juridische team van Baldwin voerde met succes aan dat de manier waarop de aanklager met het bewijs omging gebreken vertoonde en een schending vormde van een eerlijk proces. De zaak draaide om de vraag of Baldwin tijdens de repetities de trekker had overgehaald toen het pistool afging, waarbij cinematograaf Halyna Hutchins om het leven kwam en regisseur Joel Souza gewond raakte.

Hoewel Baldwin gevangenisstraf riskeerde als hij veroordeeld zou worden, hield hij vol onschuldig te zijn en beweerde hij dat hij de trekker niet had overgehaald en dat het pistool per ongeluk afging. Dit standpunt werd ondersteund door onafhankelijke analyses en de wapensmid die het wapen had gemaakt.

Alec Baldwin teruggekeerd in het openbare leven

Hoewel de strafzaak gesloten lijkt te zijn, wordt Baldwin nog steeds geconfronteerd met verschillende civiele rechtszaken naar aanleiding van de tragedie. Hij is onlangs teruggekeerd in het openbare leven, onder andere met een optreden in Saturday Night Live. Het hoger beroep van de staat tegen de uitspraak van rechter Sommer zal waarschijnlijk geen grote invloed hebben op het verloop van de zaak.

Meer
Lees meer...