Aanslag op Duitse synagoge was live te volgen op Twitch

De aanslag op een synagoge in het Duitse Halle, waarbij twee mensen om het leven kwamen, werd gelivestreamd op de videowebsite Twitch. De livestream duurde 35 minuten en werd bekeken door vijf personen. Na een halfuur werd de video van het platform verwijderd. In die periode werd de video al door 2.000 mensen herbekeken.

Gisteren werden twee mensen neergeschoten in de buurt van een synagoge in het Duitse Halle. De schutter, een 27-jarige Duitser, had antisemitische motieven. De dader was na de schietpartij op de vlucht geslagen, maar kon na een klopjacht gevat worden door de politie.

Livestream

De schutter filmde de schietpartij en livestreamde deze op de videowebsite Twitch. Vijf gebruikers volgden de schietpartij zo live mee. Nog eens 2.200 mensen herbekeken de beelden op Twitch voor ze na een halfuur verwijderd werden van het platform.

In de video, die in totaal 35 minuten duurde, was te zie hoe de schutter twee mensen neerschoot en vervolgens probeerde binnen te dringen in de synagoge, maar daar niet in slaagde. Daarnaast gaf hij ook een speech in de camera. Daarin sprak hij zich uit tegen joden en ontkende hij ook dat de Holocaust plaatsvond. Hoewel er aanvankelijk gesproken werd van meerdere daders, is in de video maar één persoon te zien.

Twitch

De videowebsite Twitch liet zelf weten dat de beelden op hun platform te vinden waren. Dat deed de site in een reeks tweets waarin ze de daden stellig veroordelen. “We zijn gechoqueerd en bedroefd door de tragedie die plaatsvond in Duitsland, onze deelneming gaat uit naar iedereen die getroffen is door de feiten”, zo klinkt het op Twitter. Daarnaast laat de website ook weten dat iedereen die de beelden repost automatisch van het platform verwijderd zal worden.

Twitch staat bekend voor livestreams van gamesessies. De dader maakte zijn profiel op Twitch zo’n twee maanden geleden aan en had in die periode één keer proberen te livestreamen via de website.

Christchurch

Dit doet denken aan de shooting in een moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland enkele maanden geleden. Deze schietpartij werd gelivestreamd via Facebook Live. Ook daar waren er aanvankelijk niet veel mensen die de schietpartij live meevolgden, maar waren er vooral heel veel mensen die de video nadien te zien kregen omdat hij meer dan anderhalf miljoen keer opnieuw geüpload werd op verschillende platforms.

Ook deze keer zouden er kopieën van de video de ronde doen. Op die manier zouden de beelden uiteindelijk al gezien zijn door meer dan 15.000 mensen.

Meer
Lees meer...