Acteerlegende Christopher Plummer overleed op 91-jarige leeftijd, van deze films kan je ‘m kennen

Christopher Plummer dacht niet aan zijn pensioen. Hij was er al 91, maar nog steeds actief als acteur. In 2019 was hij nog te zien in Knives Out en dat was niet zijn laatste rol. Hij overleed vrijdag, na een val bij hem thuis.

Het meest bekend werd Christopher Plummer als kolonel von Trapp in de klassieker The Sound Of Music (1965), maar dat was absoluut niet de film waar hij het zelf het liefst aan herinnerd werd. In interviews had hij het over “The Sound Of Mucus” (slijm) of “S&M“. Hij wilde de titel niet meer helemaal uitspreken. De samenwerking met Julie Andrews voor die film vond hij wél geweldig en de twee zijn altijd vrienden gebleven, maar de film vond hij niet meer waard dan een Hallmark-kaart.

Bijrollen

Plummer heeft weinig hoofdrollen gespeeld en jaagde die ook niet na. Hij vond zichzelf in de eerste plaats een theateracteur en wees ooit de rol van Gandalf in Lord Of The Rings af.

Toch kon hij vanuit zijn bijrollen wel indruk maken. Zoals de doorwinterde journalist Mike Wallace in het geweldige The Insider (1999) van Michael Mann met Al Pacino in de hoofdrol van de journalist die ten strijde trekt tegen de tabaksindustrie. Nog steeds één van onze favoriete films. Hij was ook de psychiater in A Beautiful Mind (2001) naast Russel Crowe als de geniale wiskundige John Nash.

Christopher Plummer in ‘Beginners’, de film waarvoor hij als oudste acteur ooit een Oscar ontving op zijn 82e.

Oscarnominatie

In 2010 werd hij voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor de film The Last Station. Hij was er toen 80. Twee jaar later mocht hij dan toch ook eens een Oscar winnen. Dat deed hij voor zijn bijrol in de aangename film Beginners (2012) Hierin speelde hij een hoogbejaarde die na de dood van zijn vrouw zich out als homoseksueel. Hij werd de oudste acteur die ooit een Oscar wist te winnen.

Een laatste keer werd hij genomineerd in 2018 voor zijn rol in All The Money In The World. In deze film speelde hij Paul Getty, hij verving Kevin Spacey toen regisseur Ridley Scott besliste om die man – in de nasleep van de misbruikschandalen – uit zijn reeds afgewerkte film te wissen. Plummer sprong in en deed alle scènes die al opgenomen waren met Spacey gewoon opnieuw.

Meer
Lees meer...