Kevin Spacey deelt voor derde jaar op rij kerstvideo

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey heeft – nu al voor het derde jaar op rij – een kerstvideo gedeeld. De acteur, die sinds beschuldigen van seksueel misbruik niet meer gecast wordt, heeft er een traditie van gemaakt om elk jaar een kerstvideo te lanceren. En dit jaar is die een pak serieuzer dan die van de afgelopen twee jaar.

De kerstvideo van Kevin Spacey van 2020 heet 1-800 XMAS en staat in het teken van mentale gezondheid. Want, zo beweert hij zelf, “door mijn eigen problemen, kan ik veel dingen begrijpen”.

Kevin Spacey

In 2017, tijdens de hoogdagen van de #MeToo-beweging, kwamen verschillende mensen naar buiten met een verhaal over Kevin Spacey. De eerste beschuldigingen kwamen van de acteur Anthony Rapp. Spacey zou hem aangerand hebben toen hij amper 14 jaar oud was en Spacey 26. Later kwamen nog andere mannen met gelijkaardige verhalen naar buiten. Spacey probeerde zich te verdedigen door te zeggen dat hij zich “niets van de feiten herinnerde” en probeerde de situatie te overschaduwen door zich publiek te outen als homoseksueel.

Netflix besliste toen om meteen de samenwerking met Kevin Spacey stop te zetten. Op dat moment speelde hij nog de hoofdrol in de reeks House of Cards als Frank Underwood. Sindsdien is hij enkel nog verschenen in de film Billionaire Boys Club waarvoor de opnames al achter de rug waren toen de eerste verhalen naar buiten kwamen. Maar één keer per jaar laat Spacey nog eens van zich horen: op Kerstavond. En dat is ook dit jaar niet anders.

Kerstvideo’s

In 2018 verspreidde Kevin Spacey voor de eerste keer een kerstvideo. De video kreeg de titel Let Me Be Frank wat ook een verwijzing was naar zijn personage Frank Underwood. In de video sprak hij de kijkers ook in Frank Underwood-stijl aan terwijl hij in de keuken stond om zijn kerstdiner voor te bereiden. In die video sprak hij zijn tegenstanders aan die zijn carrière om zeep wilden helpen.

De video van 2019 kreeg de naam KTWK, wat geen verwijzing was naar de Kardashians, maar wel naar de Engelse zegswijze “Kill Them With Kindness“. In die video zei hij onder andere: “De volgende keer dat iemand iets doet dat je niet leuk vindt, dan kan je aanvallen, of je vuur inhouden en het onverwachte doen. You can kill them with kindness.”

1-800 XMAS

Dit jaar gaat hij voor een video over mentale gezondheid. We zien Kevin Spacey op een bankje in het park. “Wat zou kerstavond zijn zonder een boodschap van mij?” Hij gaat dieper in over het vreemde jaar 2020. “Kijk, het afgelopen jaar hebben heel wat mensen contact met me opgenomen en hebben ze hun moeilijkheden met me gedeeld. Maar enkel omdat ik zelf problemen heb gehad, heb ik hen kunnen helpen.”

Sommige van die moeilijkheden waren bijzonder zwaar. “Zo veel mensen hebben tegen me gesproken over hoe alles zo slecht werd voor hen, dat ze overwogen om uit het leven te stappen”, zo vertelt Spacey. Daarom besliste hij om zijn kerstvideo te wijden aan zelfmoordpreventie. “Zelfs als je het niet voelt. Er zijn mensen die je begrijpen een die je kunnen helpen, want je staat er niet alleen voor.”

Hij besluit: “Ik wil iedereen een zalige kerst en een geweldig 2021 toewensen en ik wil aan iedereen die het moeilijk heeft zeggen: ‘Het wordt beter, het wordt echt beter’.” De video eindigt met het telefoonnummer van de Amerikaanse zelfmoordlijn.

Wie in ons land met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...