Acteur Mark Margolis (83), bekend van ‘Breaking Bad’ en ‘Better Call Saul’, overleden

In de Verenigde Staten is Mark Margolis in het ziekenhuis overleden na een kort ziektebed. De acteur had een carrière van bijna 60 jaar, maar raakte vooral bekend als Hector Salamanca in Breaking Bad en Better Call Saul. Margolis werd 83 jaar.

Mark Margolis werd eind 1939 geboren in Philadelphia, Pennsylvania in de Verenigde Staten. Van daaruit verhuisde hij naar New York om een studie als acteur aan te vatten, eerst bij Stella Adler in de Actors Studio en later ook bij Lee Strasberg en Barbara Loden. Het is ook daar dat hij zijn carrière begon in het theater. Hij zou in meer dan 50 Off Broadway-toneelstukken te zien zijn en richtte ook het rondreizende theatergezelschap Blue Dome op.

Later zou Mark Margolis ook in films en series te zien zijn. Hoewel hij zo goed als nooit hoofdrollen speelde was de acteur in heel wat bekende films te zien. Zo hard hij onder andere bijrollen in Scarface (1983), Ace Venture: Pet Detective (1994), π (1998), Requiem for a Dream (2000), The Wrestler (2008), Black Swan (2010) en My Big Fat Greek Wedding 2 (2016). Op het kleine scherm was hij onder andere te zien in The Equalizer, Star Trek: The Next Generation, Columbo, Law & Order, Sex and the City, American Horror Story: Asylum, Gotham, The Blacklist en Snowpiercer.

Hector Salamanca

Het meest bekend is Mark Mangolis echter als Hector Salamanca, de nukkige voormalige drugsbaron die alleen communiceert met een belletje aan zijn rolstoel. Die rol speelde hij een eerste keer in Breaking Bad, waarin hij ook dramatisch zal sterven in een moordaanslag op Gustavo Fring (Giancarlo Esposito).

Mangolis maakte indruk als Hector Salamanca en sleepte voor die rol zelfs een nominatie voor de Emmy Awards in de wacht. Mede om die redenen besloten de makers het personage terug te brengen in de prequelreeks Better Call Soul.

Meer
Lees meer...