Acteursstaking in Hollywood nu ook officieel voorbij: beide partijen ondertekenen historisch akkoord

Eén maand na de voorlopig deal heeft de Amerikaanse acteursvakbond SAG-AFTRA nu ook echt het nieuwe contract met de Hollywoodstudio’s en de streamingdiensten ondertekend. Daarmee komt er officieel een einde aan de stakingen in Hollywood die 2023 tekenden.

Halverwege juli legden de acteurs in Hollywood het werk neer. Die staking kwam er nadat de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) en de AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt, geen nieuw meerjarig akkoord konden bereiken.

Meerjarige deal

Beide partijen onderhandelen bijna vier maanden en bereikten begin november dan toch eindelijk een voorlopige deal. Daarbij werd onder andere betere bescherming tegen artificiële intelligentie (AI) en een hoger minimumloon afgedwongen.

Nu, één maand later, is dat voorlopig akkoord ook omgezet in een officiële deal die door een stemming is goedgekeurd door de leden van de SAG-AFTRA. 78 procent van de leden stemden voor het meerjarig contract, met een opkomst van 38 procent. In totaal verkregen de acteurs voor 1 miljard dollar (928 miljoen euro) aan nieuwe compensaties en voordelen, naast bescherming tegen het gebruik van AI.

De deal tussen de studio’s en streamingdiensten en de acteursvakbond omvat onder andere:

  • Een onmiddellijke loonsverhoging van 11 procent voor figuranten.
  • Een bonus van 40 miljoen dollar (37 miljoen euro) voor acteurs van succesvolle series of films die via streamingdiensten worden uitgebracht.
  • “Concrete toestemming of een eerlijke compensatie” voor elke levende of dode acteur bij het gebruik van AI.
  • Betere ondersteuning op het gebied van make-up en haarstyling, inclusief experten voor acteurs met verschillende haartexturen en huidtypes.
  • De verplichting om een intimiteitscoördinatoren op de set in te huren voor scènes met seks en naaktheid.
Meer
Lees meer...