SAG-AFTRA officieel in staking, acteurs ‘Oppenheimer’ verlaten première in Londen

Het is officieel. Ook de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) leggen het werk neer. Die beslissing had al meteen een grote invloed op de première van Oppenheimer in Londen. Daar vertrokken onder andere acteurs Cillian Murphy en Emily Blunt meteen na de bekendmaking.

In de Verenigde Staten staken sinds mei verschillende scenaristen omdat er nog geen overeenkomst is tussen hen en Alliance of Motion Picture and Television Producers over een beter loon. Daardoor liggen enkele producties al een tijdje stil.

Sinds gisteren voegen ook de acteurs zich bij die staking. De SAG-AFTRA, de organisatie die acteurs in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, is namelijk niet tot een akkoord gekomen met de AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt. De beslissing om te staken beïnvloedt meer dan 160.000 bekende en minder bekende acteurs en zal de komende weken dus nog heel wat meer producties, interviews en promo stilleggen.

Stakingen

Door de stakingen bij de scenaristen liggen er sinds mei al heel wat producties stil. Zo zijn er geen nieuwe afleveringen van bekende Amerikaanse talkshows als The Tonight Show with Jimmy Fallon, The Late Show, Jimmy Kimmel Live! en Late Night with Seth Meyers. Ook de productie van tv-series als Stranger Things, Emily in Paris en The Last of Us loopt daardoor vertraging op.

Hoewel heel wat producties en opnames toch konden doorgaan, aangezien daarvan de scenario’s al waren geschreven, komen ook die nu in gevaar. Door de staking van de SAG-AFTRA, die vooral draait om betere afspraken en voorwaarden bij streamingdiensten, zullen ook de acteurs die met die organisatie verbonden zijn – dat zijn er ongeveer 160.000 – nu het werk stilleggen. Op die manier komt zo goed als elke Amerikaanse productie stil te liggen.

Oppenheimer

Die staking legt niet alleen een verbod op op acteren, maar ook op alle promo die er rondhangt. Zo zullen acteurs die lid zijn van de organisatie niet langer ingaan op interviews, openbare vertoningen, fotoshoots, enzovoort. Dat was meteen te zien tijdens de première van de lang verwachte film Oppenheimer in Londen gisterenavond.

Hoewel alle acteurs, waaronder Emily Blunt (A Quiet Place), Cillian Murphy (Peaky Blinders), Florence Pugh (Little Women, Don’t Worry Darling) en Robert Downey Jr. (Iron Man), op het begin van de avond nog op de rode loper te zien waren, zijn ze kort daarna terug vertrokken. Na de vertoning van de film sprak regisseur Christopher Nolan het publiek toe en vertelde hij dat zijn acteurs zich zijn gaan voorbereiden om zich bij de staking te voegen.

Oppenheimer is wel nog steeds vanaf 19 juli te zien in de bioscoop.

Meer
Lees meer...