Hollywood-scenaristen staken tegen streamingplatformen en vragen hoger loon

In de VS staken momenteel ongeveer 11.500 scenaristen tegen de hoge opkomst van streamingplatformen en AI en vragen daarom een hoger loon. Bekende talkshows zoals Jimmy Kimmel Live! en The Tonight Show zijn meteen stopgezet en zullen vanavond alvast niet uitzenden. De laatste staking dateert van 2007 toen ze honderd dagen het werk neerlegden.

De schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America leggen het werk neer. Hun collectieve arbeidsovereenkomst is deze nacht na drie jaar afgesloten zonder nieuwe vooruitzichten of overeenkomsten tussen werkgevers en -nemers. Zo ontstaat er voor het eerst in vijftien jaar opnieuw een staking.

Toekomst verzekerd?

De scenaristen leggen het werk neer omdat ze vrezen voor hun werkzekerheid en omdat ze een hogere verloning eisen. Sinds de opkomst van streamingplatformen zoals Netflix en Amazon Prime worden scenaristen anders en vaak minder verloond. Dat zorgt ervoor dat ongeveer de helft van de tv-schrijvers nu aan een minimumloon werkt.

Vroeger hadden televisieseries zo’n twintigtal afleveringen per seizoen, maar de streamingplatformen vragen er nog maar tussen de zes en twaalf. Bovendien werden de scenaristen vroeger extra verloond wanneer een serie aan het buitenland werd verkocht, maar omdat de streamingdiensten nu meteen internationaal uitzenden, valt ook die verloning vaak weg.

Blijven schrijven

De scenaristen zeggen bovendien ook minder betrokken te worden bij de volledige productie van een serie. Vroeger schreef de scenarist geleidelijk aan, terwijl ze nu vaak alles op voorhand moeten afhebben en daarna bijna misbaar zijn bij de productie. Bovendien hebben veel schrijvers met de opkomst van artificiële intelligentie (AI) schrik dat ze hun job zullen verliezen. Verschillende video’s op sociale media hebben al aangegeven dat verschillende AI-programma’s liedjes, series en zelfs boeken zouden kunnen schrijven.

Verschillende bedrijven in Hollywood zoals Paramount en Universal zouden nu bereid zijn om een grote loonsverhoging door te voeren. Toch zijn de scenaristen daar niet zo zeker van aangezien de voorbije jaren veel collega’s werden ontslagen wegens besparingen. Zo eindigde The Late Late Show met James Corden vorige week nog omdat de show geen budget meer zou hebben voor een nieuw seizoen.

Bye Bye liveshows

Hoe lang de staking deze keer zal duren, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook zijn het momenteel voornamelijk de live talkshows die problemen ondervinden. Soaps of andere programma’s daarentegen, zijn vaak al maanden op voorhand opgenomen. Nog geen week nadat The Late Late Show stopte, zullen nu ook andere talkshows zoals Jimmy Kimmel Live! en The Tonight Show even stilstaan. De uitzendingen gaan vanavond al niet meer door. De presentatoren hebben wel al hun steun betuigd met de schrijvers.

Meer
Lees meer...