Drake wil niet dat zijn stem gebruikt wordt in AI-gegeneerde covers: “Dit is de laatste druppel”

Canadese rapper Drake liet afgelopen vrijdag via Instagram weten dat hij geen fan is van AI, ook wel artificiële intelligentie genoemd. Onlangs ging er een clip rond van een door AI-gegenereerde stem die klonk alsof Drake zelf het nummer Munch van Ice Spice rapte. Verschillende platenlabels vrezen nu voor de invloed van artificiële intelligentie op de muziekindustrie.

Op vrijdag 14 april liet Drake (36) op Instagram zijn mening horen over AI-gegenereerde versies van zijn stem, vooral over een video waarin hij het liedje Munch van Ice Spice rapt. “Dit is de laatste druppel”, schreef hij op zijn verhaal. De combinatie van Drake en Ice Spice is bijzonder opmerkelijk, gezien de voorgeschiedenis van de twee rappers. Terwijl Drake een voorstander was van Ice Spice ontvolgde hij haar op Instagram, iets waar Ice Spice in interviews geen verklaring voor had. Kort daarna volgde hij haar echter weer.

Trend

Het is niet de eerste keer dat Drakes stem de afgelopen weken werd geïmiteerd in AI-covers. Ook een versie van Cardi B’s WAP en Bryson Tiller’s Dont circuleerden op sociale media. De trend is vooral populair geworden op TikTok, waar een AI-gegenereerde cover van Drake die OMG zingt door K-popband NewJeans. Die cover leverde meer dan 450.000 likes en 2,4 miljoen views op.

Gevaar

Nu is het probleem met AI-gegenereerde nummers zo ernstig geworden dat Universal Music Group (UMG), die de rechten heeft over de meest populaire nummers, aan Spotify, Apple Music en andere streamingdiensten heeft gevraagd om niet toe te staan dat AI muziek uit hun catalogus gebruikt. Dat liet een UMG-woordvoerder aan Brits dagblad Financial Times weten.

Het grootste probleem dat UMG met deze door AI-gegenereerde nummers heeft, is dat ze op streamingdiensten verschijnen zonder de juiste kanalen te doorlopen. Dat zou dus ook betekenen dat de rechtenhouders van de nummers niet betaald worden. In dat geval zouden AI-gegeneerde nummers zelfs illegaal kunnen zijn.

Meer
Lees meer...