“EU-wetgeving over AI is nog niet afgeklopt en is eigenlijk al achterhaald”, zegt expert Tijl De Bie

De snelheid waarmee AI evolueert gaat razendsnel. Twee weken geleden lanceerden prominenten uit de tech-sector een open brief met hun bezorgdheden. Tijl De Bie, professor Artificiële Intelligentie aan de UGent, geeft uitleg aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Tijl De Bie.


  • “De versnelling in AI is echt wel indrukwekkend”, zegt De Bie. “Sommige mensen vinden dat ook beangstigend in de zin dat we niet goed weten hoe we daar als mens en als maatschappij op gaan reageren.”
  • “Ik denk dat maar een heel kleine groep mensen beseft wat er precies gaande is, wat het potentieel is van AI. Ik denk dat er veel meer nood is aan een publiek debat daarrond, waar zowel experten op vlak van AI, technologie, sociologie en psychologie aan deelnemen. Ook de gewone mens moet daar een stem in hebben.”
  • “We kunnen het niet aan technologie-ondernemers overlaten en hopen dat het allemaal wel goed komt.”

Ethisch kompas

  • “Op dit moment is er een Europese wetgeving die min of meer klaar is, maar nog niet is afgeklopt”, legt De Bie uit. “Het heeft jaren geduurd voor die min of meer af was, en eigenlijk is die vandaag achterhaald.”
  • “Generatieve AI, zoals ChatGPT op vlak van taal maar ook technologie die afbeeldingen genereert, kunnen enorm veel impact hebben die denk ik niet helemaal geanticipeerd zijn geweest in die regulering. We hollen eigenlijk de feiten achterna op vlak van wetgeving en ik denk dat dat wel gevaren inhoudt. Maar er is ook enorm veel positief potentieel. Het is die evenwichtsoefening die volgens mij heel moeilijk is om te maken.”
  • “Het is eigenlijk de bedoeling, het lukt natuurlijk nooit helemaal maar het is de bedoeling, dat de regulering en de wetgeving uiteindelijk het ethisch kompas normaliseert zodat we niet uit de bocht gaan vliegen”, vindt De Bie.

AI-vriendjes

  • Techprominenten pleitten voor een vertraging in de ontwikkeling van AI. “Ik vind dat onderzoek op het terrein van grotere taalmodellen niet moet worden belemmerd. Ik denk wel dat we heel hard moeten nadenken, en eventueel een moratorium instellen, op bepaalde toepassingen”, verklaart De Bie. “Bijvoorbeeld toepassingen die mensen kunnen manipuleren, die bijvoorbeeld aansturen op een emotionele band met de gebruiker.”
  • “Er zijn ondertussen een aantal apps beschikbaar die zich presenteren als een persoonlijk AI-vriendje. Derglijke toepassingen houden potentieel echt wel een gevaar in voor kwetsbare personen.”
  • Het kan niet de bedoeling zijn dat de bevolking als proefkonijn dient. “Die ondernemers zien het een beetje als experiment, ‘we gooien dat op de markt en we zien wel wat er gebeurt, als er tegenkanting komt dan passen we wel iets aan’, maar ondertussen vallen er wel slachtoffers.”
De Replika app in de Google playstore biedt AI-vrienden aan. (https://play.google.com/store/apps/details?id=ai.replika.app&hl=en_US&pli=1)
Meer
Lees meer...