Deze series en films zijn getroffen door de staking van scriptschrijvers in Hollywood

In de Verenigde Staten staken momenteel ongeveer 11.500 scenaristen omdat er met de Alliance of Motion Picture and Television Producers, die de Hollywood-studios vertegenwoordigen, geen akkoord over een nieuwe overeenkomst werd gevonden. Deze schrijversstaking, de eerste sinds 2007, heeft verstrekkende gevolgen voor heel de entertainmentindustrie. Deze series zijn al zeker getroffen:

De schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America leggen het werk neer. Hun collectieve arbeidsovereenkomst is na drie jaar afgelopen zonder nieuwe vooruitzichten of overeenkomsten tussen werkgevers en -nemers. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen. In totaal is er een onenigheid over een bedrag van zo’n 600 miljoen dollar (541,6 miljoen euro), al bij al geen onoverkomelijk bedrag in een miljardenindustrie.

Daardoor is er voor het eerst sinds 2007 een staking van de scriptschrijvers. Toen duurde die honderd dagen en had die verstrekkende gevolgen voor het televisielandschap. Heel wat talkshows kwamen toen stil te liggen, de kwaliteit van wat op televisie te zien was ging fors naar beneden en veel seizoenen van series werden stopgezet of ingekort. Hetzelfde dreigt ook nu te gebeuren.

Talkshows

Op de eerste dag van de staking raakte al bekend dat de bekende talkshows The Late Show with Stephen Colbert, Jimmy Kimmel Live!, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon en Late Night with Seth Meyers meteen stopgezet worden. Jimmy Fallon kwam daarbij wel meteen onder vuur te liggen. De presentator sprak namelijk wel zijn steun uit voor de stakers, maar zou niet aanwezig geweest zijn op een meeting over wat er voorlopig zal gebeuren met de medewerkers van zijn talkshow. Op die meeting liet zender NBC weten dat het eind deze week stopt met iedereen te betalen en dat hun zorgverzekering eind deze maand afloopt.

Ook het zeer populaire Saturday Night Live is voorlopig afgevoerd. De geplande aflevering van 6 mei met komiek Pete Davidson wordt voorlopig niet uitgezonden.

Fictiereeksen

Op het vlak van fictiereeksen lijkt er voorlopig niet meteen een direct probleem te ontstaan. Door de nakende zomer zijn de meeste series van televisiezenders namelijk al afgewerkt, waardoor kijkers niet direct iets zullen merken. De productie voor nieuwe seizoenen kan voorlopig wel niet van start gaan, waardoor die in de toekomst bijna sowieso vertraging zullen hebben, of ingekort zullen worden.

Zo ging de writers’ room van Abbott Elementary seizoen 3 in principe deze week beginnen. Van Yellowjackets hebben de scenaristen exact één dag kunnen werken aan het script van seizoen 3 voor ook daar het werk werd stilgelegd.

Streamingdiensten

Aangezien streamingdiensten reeksen nog langer op voorhand plannen, worden daar iets minder problemen verwacht. Zo meldt Entertainment Weekly bijvoorbeeld dat het tweede seizoen van House of the Dragon geen vertraging zal oplopen omdat al het scenariowerk daarvoor al gedaan is. De opnames zijn daarvoor zelfs zopas begonnen. Toch riskeren ook die zaken getroffen te worden als er problemen opduiken. Stakende scenarioschrijvers kunnen namelijk te hulp schieten als er aanpassingen moeten gedaan worden aan het script. Daardoor kunnen er vertragingen komen, of kan de staking impact hebben op de kwaliteit van aankomende seizoenen.

Slecht nieuws is er wel over het zesde en laatste seizoen van Cobra Kai. Showrunner Jon Hurwitz heeft namelijk laten weten dat de writers’ room daarvan na één maand werken is stopgezet.

Films

Op het vlak van films worden er voorlopig geen problemen verwacht, aangezien studio’s die meestal enkele jaren op voorhand in de pijplijn hebben zitten. Als de staking echter meerdere maanden duurt, kunnen ook hier vertragingen of andere problemen opduiken. Zo wordt het feit dat Quantum of Solace de minst gesmaakte Bond-film van Daniel Craig is door velen toegeschreven aan de vorige schrijversstaking. Die zorgde ervoor dat problemen met het script niet konden opgelost worden. Het was zelfs zo erg dat Craig toen zelf enkele scènes heeft herschreven. Dat kan nu ook gebeuren met films die pas binnen enkele jaren in de cinema verwacht worden, maar waarvan de opnames de komende tijd gepland staan.

Tot slot zijn er ook programma’s die helemaal niet getroffen zullen zijn. Het gaat hierbij onder andere om realityshows, entertainmentnieuws en sportuitzendingen.

Meer
Lees meer...