Hollywood dreigt helemaal stil te vallen nu ook acteurs willen staken

Contractonderhandelingen tussen de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), de organisatie die acteurs in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), de organisatie die grote studio’s en streamers vertegenwoordigt, zijn afgelopen nacht afgesprongen. De kans lijkt daardoor groot dat de SAG-AFTRA en de 160 acteurs die het vertegenwoordigt in staking gaan. Samen met de aanhoudende staking van de scenaristen van de Writers Guild of America (WGA) zal dat de film- en televisie-industrie zo goed als volledig stil leggen.

Begin mei liep het lopende contract tussen de WGA en de AMPTP af zonder dat er een nieuw akkoord werd bereikt. De scenaristen eisten betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen, maar kregen die niet. Daardoor staken ze ondertussen al 73 dagen. Heel wat producties zijn om die reden stilgelegd of uitgesteld. Voorlopig is er nog steeds geen oplossing in zicht. Volgens geruchten zijn de streamers en studio’s, waaronder Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony en Warner Bros., niet van plan toegevingen te doen en zijn ze bereid de zaak lang te laten aanslepen.

SAG-AFTRA vs. AMPTP

Die crisis in Hollywood belooft ondertussen nog veel erger te worden. Ook de lopende overeenkomst tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP loopt namelijk af zonder een nieuw akkoord. De kloof tussen de twee partijen is heel diep, zoals blijkt uit verklaringen van beiden aan Deadline.

“De studio’s en streamers hebben enorme eenzijdige veranderingen doorgevoerd in het bedrijfsmodel van onze branche, terwijl ze er tegelijkertijd op staan onze contracten hetzelfde te houden. Zo behandel je een gewaardeerde, gerespecteerde partner en essentiële bijdrager niet. Hun weigering om op zinvolle wijze in te gaan op onze belangrijkste voorstellen en het fundamentele gebrek aan respect voor onze leden is wat ons tot dit punt heeft gebracht. De studio’s en streamers hebben de vastberadenheid van onze leden onderschat en dat zullen ze nu ontdekken”, klinkt het bij National Executive Director en Chief Negotiator Duncan Crabtree-Ireland.

De AMPTP beweert dan weer dat het wel een “aanbod van historische loonsverhogingen, aanzienlijk hogere plafonds voor pensioen- en ziektekostenbijdragen, kortere optieperioden voor series, een baanbrekend AI-voorstel dat de digitale gelijkenissen van acteurs beschermt en nog veel meer” heeft gedaan.

Staking

Het staat nu zo goed als vast dat de SAG-AFTRA zal staken. Zij vertegenwoordigen zo’n 160.000 acteurs, waaronder heel wat grote namen. Die staking zal zich voegen bij de lopende staking van de WGA, die 11.500 scenaristen vertegenwoordigen.

Meer
Lees meer...