‘Stranger Things’ seizoen 4 vertraagd door staking bij scenaristen

In de Verenigde Staten staken sinds vorige week verschillende scenaristen omdat er nog geen overeenkomst is tussen hen en Alliance of Motion Picture and Television Producers over een beter loon. Daardoor liggen er al verschillende producties stil. Ondertussen lieten ook de makers van Stranger Things weten dat de staking het vierde seizoen sterk zal beïnvloeden.

Slecht nieuws voor de fans van Stranger Things, want het vierde seizoen van de reeks zal nog langer op zich laten wachten. Dat maakte het officiële account van de writers’ room van de serie dit weekend bekend. Normaal gezien zouden de opnames in juni van start gaan, maar omdat er ondertussen nog druk aan de scenario’s wordt gewerkt, komt die startdatum nu in gevaar.

Stranger Things

Binnenkort komt er een einde aan een van de meest succesvolle Netflixseries aller tijden. Het volgende seizoen van Stranger Things wordt namelijk het laatste. Maar toch valt die ‘binnenkort’ te betwijfelen, want om een nieuw seizoen in elkaar te steken, heeft de productie heel wat tijd nodig. De scenaristen zijn eind vorig jaar beginnen schrijven aan de nieuwe scripts en de productie zou deze lente volgen.

Maar het begin van de opnames was ondertussen uitgesteld naar juni. En dat zou nu nog verder moeten uitwijken door de recente stakingen bij de schrijvers en scenaristen in Hollywood.

Stakingen

De schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America legden vorige week het werk neer. Hun collectieve arbeidsovereenkomst is na drie jaar afgelopen zonder nieuwe vooruitzichten of overeenkomsten tussen werkgevers en -nemers. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen.

Daarbij horen natuurlijk ook schrijvers van gigantisch succesvolle series. Zo waren er verschillende scenaristen die dreigden Succession te spoilen als er geen akkoord kwam, en lijkt nu ook het laatste seizoen van Stranger Things in gevaar te komen. Dat laten de Duffer Brothers, de bedenkers van de reeks, zelf via Twitter weten.

“Het schrijven van de reeks stopt niet als het filmen begint. We kijken ernaar uit om de productie te laten starten, maar dat is niet mogelijk tijdens deze staking. We hopen snel op een eerlijke deal zodat we snel terug aan het werk kunnen. Tot dan — over en uit”, stond er te lezen.

Meer
Lees meer...