Nieuw te streamen deze week: ‘Succession’ en ‘Riverdale’ zijn terug met laatste seizoenen, ‘The Power’, ‘The Big Door Prize’ en ‘Kindred’ zijn nieuw, en ‘Tetris’ ‘Rye Lane’, ‘Bodies Bodies Bodies’ en ‘Where The Crawdads Sing’ zijn nieuwe films

Buiten blijft regen en wind al wat de klok slaat en dus verbergen wij ons liever binnen. De streamingdiensten doen alvast hun uiterste best om ons voor hen te winnen. Zo zijn er weer heel wat nieuwe series deze week, maar is ook Succession terug van weggeweest en kunnen we op Apple TV+ zelfs een film kijken die de intrigerende titel Tetris heeft. En ja, het gaat wel degelijk over het wereldberoemde computerspel. Een overzicht van alle nieuwe titels!

Series

De aankondiging kwam redelijk onverwacht en toch naar ieders aanvoelen op precies het juiste moment: het vierde seizoen van Succession zal het laatste zijn. Showrunner en bedenker Jesse Armstrong wilde met de show stoppen voor die een parodie op zichzelf zou worden. Ook voor de acteurs, die niet wisten tot op de lezing van het scenario dat ze aan het laatste seizoen waren beginnen werken, kwam het afscheid van hun personage onverwacht, maar nergens hoorden we klachten. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die nu op Streamz te zien is, laat opnieuw zien dat de lat hoog ligt. Vader Roy staat nu echt recht tegenover zijn kinderen in de media-arena. Het zal ons benieuwen welk einde dit verhaal kent, feit is dat Succession erin blijft slagen om drama, spanning en humor schijnbaar moeiteloos te verweven tot scenario’s van eenzaam hoogstaand niveau. Elke week volgt een nieuwe aflevering op maandag.

Op Apple TV+ is alweer een nieuwe serie van start gegaan: in The Big Door Prize maken we kennis met het stadje Deerfield. Daar ontdekken de inwoners een mysterieuze, magische machine in de plaatselijke kruidenierswinkel. Deze machine kan de toekomst voorspellen, en zo de ware roeping van iedere bewoner die de machine ziet onthullen. Dit verandert ieders leven in Deerfield voorgoed. De eerste drie afleveringen zijn nu al te zien, de andere zeven volgen op wekelijks tempo.

Meer sciencefiction is er met Kindred, een serie van FX waarvan alle afleveringen nu op Disney+ staan. Deze serie draait rond Dana James, een jonge zwarte vrouw en aspirant-schrijfster die haar leven van familiale verplichtingen heeft losgelaten en naar Los Angeles is verhuisd, klaar om een toekomst op te eisen die voor een keer helemaal van haar zelf voelt. Maar voordat ze zich in haar nieuwe huis kan vestigen, wordt ze met geweld heen en weer getrokken in de tijd naar een negentiende-eeuwse plantage waarmee zij en haar familie zeer verrassend en intiem verbonden zijn. Een interraciale romance stroomt door haar verleden en heden, en de klok tikt terwijl ze worstelt om de geheimen onder ogen te zien waarvan ze nooit wist dat ze door haar bloed stroomden.

Drie nieuwe afleveringen zijn er al van The Power op Prime Video, een serie waarin Toni Collette de bekendste naam is. Scenarist van dienst was Naomi Alderman die ook al de mooie film Disobedience (2017 en te vinden op Streamz+) schreef. The Power speelt zich af in een wereld waarin alle tienermeisjes ter wereld plotseling en zonder waarschuwing de kracht ontwikkelen om mensen naar eigen believen te elektrocuteren. Het is erfelijk, het is ingebouwd en het kan hen niet worden afgenomen. De meisjes leren al snel dat ze de kracht ook in oudere vrouwen kunnen doen ontwaken. Al snel kan bijna elke vrouw ter wereld het. En dan wordt alles anders, voor iedereen. De drie eerste afleveringen van The Power zijn nu al te zien. De zes volgende volgen in wekelijks tempo.

De Australische reeks Wellmania is op Netflix geland. Die doet ons kennis maken met Liv, een menselijke tornado die geconfronteerd wordt met een persoonlijke gezondheidscrisis. Ze wordt gedwongen om haar levensstijl drastisch om te gooien. Ze stort zich eerst op en probeert alles, van goedaardig tot bizar, in een poging snel beter te worden. Ze wil niets liever dan terugkeren naar haar oude levensstijl.

Nog een nieuwe komische reeks op Netflix is Unstable. Rob Lowe en John Owen Lowe, die niet toevallig dezelfde achternaam hebben, spelen de hoofdrollen in een reeks over een zoon – verlegen en sociaal wat ongemakkelijk – die voor het bedrijf van zijn vader – excentriek geval – begint te werken. De vader is eigenaar van een onderzoeksbureau in de high-techindustrie, waar het, net als met de vader, niet zo goed mee gaat sinds de dood van diens vrouw. De zoon probeert zowel het bedrijf als zijn vader van de ondergang te redden: het bedrijf moet behoed worden voor faillissement, en de vader moet uit de neerwaartse spiraal waarin hij zich verkeert worden gehaald.

Er zijn ook kleinere terugkerende series: het vijfde seizoen van Grown-ish – voor eeuwig en altijd verwant met Black-ish – is op Disney+ geland. De reeks met Zoey Johnson als het centrale personage werd zopas nog vernieuwd voor een zesde en laatste seizoen dus ook nadat deze achttien afleveringen achter de kiezen zijn, is er nog meer in aantocht. In dit vijfde seizoen zal ook Junior een grotere rol krijgen. Zoey keert terug naar Cal U om haar broer bij te staan in zijn eerste stappen op de campus.

En ook Riverdale is terug en het einde voor deze bizarre reeks nadert, want het net ingezette zevende seizoen is het laatste. In de eerste aflevering zoekt Jughead naar bewijs om zijn vrienden ervan te overtuigen dat ze wel degelijk terug in de tijd zijn gereisd. Hij is immers de enige die zich nog iets herinnert van hun vroegere leven. De anderen wanen zich echte tieners uit de jaren 50. Het is het intrigerende startpunt van een nieuw seizoen van een serie die ook al buitenaards leven en personages die plots superkrachten kregen op de kijker afvuurde. De afleveringen worden wekelijks aangevuld op Netflix.

Films

Wanneer een film Tetris heet, wek je sowieso al de aandacht op van een flink aantal mensen, want wie kent het gelijknamige spelletje niet? In deze nieuwe film van Jon S. Baird, de regisseur van de charmante film Stan & Ollie (2018) leren we de Nederlandse gamedesigner Henk Rogers, Nederlander, kennen. Taron Egerton geeft gestalte aan de man die als eerste de distributierechten van Tetris wist te bemachtigen. Het spel wint aan grote populariteit en in de jaren 80, gedurende de Koude Oorlog, raakt Henk betrokken in een bitse strijd om de auteursrechten. Tetris is de nieuwste titel van de gestaag maar zeker aan omvang groeiende filmcatalogus van Apple TV+.

Helaas nooit bij ons tot in de zalen geraakt, maar dankzij Streamz+ kunnen we nu wel kijken naar Bodies Bodies Bodies. De eerste internationale film van de Nederlandse Halina Reijn komen acht vrienden bij elkaarin een fraaie villa voor een feestje met een drankje, een snuifje en ‘Bodies Bodies Bodies’, een moordspel waarbij de deelnemers moeten proberen te achterhalen wie van hen de aangewezen ‘moordenaar’ is. Wanneer één van hen daadwerkelijk dood wordt aangetroffen en zowel de stroom als alle communicatieverbindingen uitvallen, proberen de nog levende deelnemers te achterhalen wie de moordenaar is. Door de oplopende emoties gaat de sfeer van kwaad tot erger.

Ook via Streamz+ te zien: Where The Crawdads Sing, de verfilming van de bestseller ‘Waar De Rivierkreeften Zingen’. In de jaren 50 groeit Kya – de altijd aangename Daisy Edgar-Jones – alleen op in de moerassen nadat ze door haar familie in de steek werd gelaten. Wanneer haar vroegere vriendje dood wordt teruggevonden, wordt ze door de politie tot de hoofdverdachte gebombardeerd. Ook de dorpelingen van Barkley Cove zien in de mysterieuze en wilde jonge vrouw de moordenares.

Een goeie romcom maken is moeilijk, maar volgens de eerste reviews zou Rye Lane op Disney+ wel eens een typevoorbeeld kunnen zijn van hoe je dat doet. Dom is in een huilbui om zijn bedroevende ex wanneer hij Yas ontmoet. Ook zij is een relatiebreuk aan het verwerken. Ze besluiten elkaars date te zijn gedurende een dagtripje in Peckham. Te midden van karaokebars en speeltuinen hangt er voor hen misschien opnieuw liefde in de lucht.

Ook Prom Pact ,een romantische tienerkomedie, is nieuw op Disney+. Die film draait uiteraard om het hoogtepunt van het schooljaar: het schoolbaar. Ook voor Mandy Yang is dit het hoogtepunt. Ze houdt haar ogen ondanks alles echter nog wel gericht op een ander doel: haar levenslange droom om naar Harvard te gaan. Als ze erachter komt dat ze op de wachtlijst staat, is ze vastbesloten om alles te doen wat ze kan om geaccepteerd te worden. Zelfs als dat betekent dat ze hulp moet vragen aan de persoon die ze verafschuwt: de populaire atleet Graham Lansing.

Ook Netflix doet een stevige filmduit in het zakje deze week. Nadat Murder Mystery met Adam Sandler en Jennifer Aniston in 2019 een gigantische hit werd op het platform kon het niet anders of er zou een sequel volgen. In Murder Mystery 2 keert het detectivekoppel Audrey en Nick terug. Wanneer een vriend van hen ontvoerd wordt op zijn eigen trouwerij, gaan ze op onderzoek uit. Vervolgens raken ze verstrikt in een internationale samenzwering.

Nog iets griezeliger gaat het eraan toe in The Dead Don’t Die, een film uit 2019 die zich nu al een weg heeft weten te banen naar de Netflix Film Top 10. Hierin wordt het stadje Centerville geteisterd door een zombieplaag. De zombies lijken gevoed te worden door hetgeen ze deden vlak voor ze om het leven kwamen. Lokale agenten moeten zo snel mogelijk zien op te treden om hun burgers te beschermen. De film is eerder een tegenvaller, maar er loopt wel plezant volk in rond als Adam Sandler en Bill Murray. Regisseur Jim Jarmush wist zelfs muzikale iconen Tom Waits en Iggy Pop te overtuigen om een cameo te maken in zijn zombiefilm.

De nieuwe Zuid-Koreaanse film Kill Bok-soon die net op Netflix geland is, wordt nu al vergeleken met de populaire John Wick-franchise en dat lijkt niet van de pot gerukt als je bedenkt dat het hoofdpersonage, Gil Bok-soon, een dubbelleven leidt. Ze werkt voor een huurmoordenaarsbedrijf en weet altijd haar doelwit om te brengen. Thuis is ze alleenstaande moeder met een vijftienjarige dochter. Het opvoeden van Jae-young verloopt moeizaam. Vlak voordat Bok-soon haar contract met het bedrijf gaat verlengen, raakt ze betrokken bij een dodelijke confrontatie.

Docu & Reality

De meest opmerkelijke nieuwe realityreeks van de afgelopen week was te zien op Play4 (en dus via GoPlay) en voor de abonnees van Streamz. In Boris trekt Jeroom (Jeroen Snelders) samen met zijn twee vrienden Jonas Geirnaert en Bockie De Repper naar Canada. Jeroom wil er daar de reis maken waar zijn broer, die in zijn tienerjaren stierf aan kanker, van droomde. Jeroom neemt ook de assen van zijn broer mee en plant ze in Canada achter te laten. Doorheen de reis denkt hij terug aan de jeugd die hij met Boris deelde en laat hij ook zijn vrienden ontdekken wie Boris was. De eerste aflevering is nu te zien, de volgende volgen in wekelijks tempo.

Netflix gunt ons dan weer acht afleveringen lang een blik achter de schermen bij een spoeddienst in New York City. De makers van Lenox Hill gaan deze keer verder dan slechts één ziekenhuis en volgen in Emergency NYC meerdere afdelingen binnen het gezondheidssysteem van de stad, met artsen van Lenox Hill onder andere in de schijnwerpers. De diepgaande blik op een van de meest complexe operaties van New York City toont de verweven functie van transplantatie- en pediatrische trauma-units; ambulance- en helikopternoodteams en meer.

Netflix zou Netflix niet zijn als er ook niet wat true crime in het pakketje nieuwe titels van de week zou zitten. In de Duitse film Big Mäck – Gangster Und Gold leren we het verhaal van Donald Stellwag kennen. Stellwalg werd valselijk beschuldigd en veroordeeld voor een bankoverval die hij niet heeft gepleegd. Hij heeft altijd ontkend dat hij er iets mee te maken had, maar zijn uiterlijk werkte zeker tegen hem. Hij bracht zes jaar door in de gevangenis. Decennia later wordt hij opnieuw verdacht. Is hij nog steeds onschuldig?

De afsluitende muzikale noot van deze week kunnen we op Disney+ vinden. De Black Panther-films vielen altijd al op binnen het MCU door hun soundtrack. In Voices Rising: The Voices Of Wakanda Forever krijgen we in drie afleveringen een blik achter de schermen in de studio waar Ryan Coogler en componist Ludwig Görasson aan de slag gingen om de muziek te schrijven voor Black Panther: Wakanda Forever. Ze werken hiervoor ook samen met muzikanten en artiesten uit de gehele wereld.

Meer
Lees meer...
Disney+