Adele verloor veel gewicht op korte tijd, maar die complimenten zijn eigenlijk ‘body shaming’

Wat ons deze week zeker opviel, is het nieuwe uiterlijk van Adele. De Britse zangeres verdween een hele tijd uit de media, waarschijnlijk om de scheiding met Simon Konecki te verwerken, maar nu is ze terug en fitter dan ooit. De zangeres is enkele kilo’s lichter, maar dat wil niet automatisch zeggen dat ze goed bezig is.

Eerder deze week moest Adele naar het verjaardagsfeest van rapper Drake. Dat deed ze in stijl én met een paar kilo’s minder. Iedereen ging op Twitter uit de bol, dus reacties als “Sensationele nieuwe look” en “Ze ziet er zo goed uit nu”, konden niet achterwege blijven. Nagenoeg iedereen was enthousiast over de Britse haar nieuwe look.

Body shaming

Ergens is dat ook vrij choquerend om te lezen, want we leven in een maatschappij waarin gewichtsverlies als iets positief bestempeld wordt. Door zo op Adele te reageren willen we eigenlijk zeggen dat zangeres vroeger te dik was en dat ze nu een ‘gezondere’ keuze maakte.

Wanneer we zeggen dat de zangeres er nú goed uitziet, wil eigenlijk zeggen dat dat vroeger niet zo was. Dat is een verdoken vorm van body shaming, waarbij je een oordeel velt over iemand zijn lichaam. Het enige verschil is dat je dat hier in het geniep doet.

Adele
EPA

Wat we eigenlijk bedoelen is dat een revenge body dé oplossing is om je ex terug te pakken. Dus gezond eten en veel fitnessen is de oplossing om over een oude geliefde heen te raken? Dat benadrukt dan toch ook weer dat mensen in een rond maar gezond lichaam zitten, weinig waard zijn? Dat zij niet voldoen aan ‘gelukkig zijn’ in een relatie? Complete onzin, want zij zijn net evenveel waard als hun dunnere versies.

Mentale gezondheid

Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten en nu en dan eens naar de sportschool te gaan of een wandeling te maken. Het is niet gezond om veel fastfood te eten en stil te zitten, dat weten we ook wel. Maar toch is het omgekeerde net hetzelfde. Wanneer iemand veel afvalt op korte tijd, zal dat eerder worden toegejuicht. Er zijn niet veel mensen die zich dan vragen stellen of dat wel zo gezond is. Want afvallen kan namelijk ook negatief zijn én een teken van mentale problemen.

https://www.instagram.com/p/B4BoklNlfYQ/

Dat zou bij Adele ook een verklaring van haar snelle gewichtsverlies kunnen zijn. De Britse zangeres is namelijk veel afgevallen in de periode na haar scheiding. Dat is sowieso een traumatische gebeurtenis in iemand zijn leven, laat staan als je dan ook nog eens een publiek figuur bent. Maar toch kraaide geen haan naar haar mentale gezondheid toen de foto’s online kwamen.

Toch dwingt de maatschappij ons vaak om iemand die dun is te verkiezen boven iemand die dikker is. Kijk maar naar Anne-Marie. Zij had ook een maatje meer toen ze de showbizz instapte. Dus Adele toejuichen omdat ze is afgevallen, ook al weten we niet hoe dat komt, kan niet echt de bedoeling zijn. Want we weten niet of de Britse zich wel degelijk goed in haar vel voelt. Dus minder snel oordelen en af en toe twee keer nadenken. De focus moet liggen op haar zangcarrière en haar geweldige stem, niet op haar uiterlijk.

Meer
Lees meer...