ADOR kiest nieuwe CEO: Min Hee-jin weigert nieuw contract te tekenen

De discussie tussen Min Hee-jin en het label HYBE gaat een nieuwe fase in. Eerder deze week besliste de aandeelhoudersvergadering dat Min Hee-jin vervangen wordt als CEO van het agentschap ADOR. De leiding is nu in handen van voormalige CHRO (Chief Human Resource Officer) Kim Ju-young. Ondertussen weigert Min Hee-jin om een nieuw contract te tekenen.

Eerder deze week hield HYBE een meeting met de aandeelhouders, waarbij besloten werd om een nieuwe CEO aan te stellen voor het dochterbedrijf ADOR. Er is nu al enkele maanden een juridische strijd aan de gang tussen HYBE en Min Hee-jin, die tot recent de CEO van ADOR was. De aandeelhoudersvergadering besloot om Min Hee-jin te vervangen door de voormalige CHRO (Chief Human Resource Officer) van HYBE Kim Ju-young. Min zou actief blijven bij het agentschap als intern directeur producer voor NewJeans. Maar ze weigert nu haar nieuwe contract te tekenen omdat de voorwaarden volgens haar “onredelijk” zijn.

HYBE vs. Min Hee-jin

In april 2024 barstte de bom bij HYBE, het Zuid-Koreaanse label waaronder onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS (BIGHIT MUSIC), SEVENTEEN (Pledis Entertainment) en LE SSERAFIM (Source Music) te vinden zijn. HYBE startte een onderzoek naar Min Hee-jin, nadat ze probeerde om het agentschap ADOR los te koppelen van HYBE. Ze deed dit achter de rug van het label en ging daarbij naar verluidt niet al te koosjer te werk.

HYBE bezit 80 procent van de aandelen in het agentschap ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min begin dit jaar haar aandeel te vergroten. Ze zou daarbij bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE doorgespeeld hebben als een manier om het label onder druk te zetten.

Nieuw leiderschap in mei

Op vrijdag 31 mei stond er een grote aandeelhoudersvergadering op de planning, waarop gestemd zou worden over het bestuur van ADOR. Als HYBE, die met 80 procent de grootste aandeelhouder van ADOR is, stemrecht had, dan zou Min Hee-jin uit haar functie als CEO ontzet worden op grond van een vertrouwensbreuk. Min trok in de dagen voor deze vergadering daarom naar de rechtbank om hier een stokje voor te steken. De rechtbank gaf haar een dag voor de vergadering gelijk, waardoor ze dus niet uit haar functie ontzet kon worden.

Maar de rechtbank zei toen niets over de andere leidinggevenden van ADOR. Daardoor kon HYBE twee leidinggevenden van ADOR, waarvan we enkel de familienamen Kim en Shin kennen, ontslagen. Zij werden toen vervangen door drie nieuwe leidinggevenden, die gekozen werden door HYBE. Het ging om het hoofd human resources van HYBE Kim Ju-young, Chief Strategy Officer (CSO) Lee Jae-sang en Chief Financial Officer (CFO) Lee Kyung-jun.

Nieuwe CEO ADOR

Eerder deze week stond er dan een nieuwe aandeelhoudersvergadering gepland. Daarop werd een nieuwe CEO aangesteld voor ADOR. Er werd gekozen voor Kim Ju-young, die dus sinds mei deel uitmaakte van de leiding van het agentschap. Min Hee-jin zou wel nog steeds actief blijven bij ADOR, maar dan enkel als intern directeur en producer.

In een statement liet HYBE weten waarom het deze keuze maakte. “Het was aanvankelijk het plan om de productie en het management van ADOR op te splitsen. Dit is hoe we werken bij al onze dochterbedrijven. Maar ADOR was de enige uitzondering, waarbij de CEO zowel instond voor de productie als voor het management. Door de recente veranderingen zal ADOR NewJeans volledig kunnen steunen zodat ze kunnen groeien en grotere successen kunnen boeken.”

Reactie Min Hee-jin

Min Hee-jin is echter niet te spreken over deze beslissing. Zij liet weten dat ze ontslagen werd en dat ze dus geen inspraak had op de beslissing. Dit zou een inbreuk betekenen van de beslissing die in mei gemaakt werd, waardoor ze niet ontslagen kon worden. Ze wijst erop dat ze in haar contract een termijn van vijf jaar kreeg, waarvan er nog maar twee jaar verstreken zijn. HYBE reageerde hier al snel op en liet weten dat ze volgens de regels handelden. Ze lieten daarbij ook weten dat Min via videocall aanwezig was bij de meeting en dat er een “uitvoerige discussie over de toekomst van ADOR en NewJeans” vooraf ging aan de beslissing om Min te vervangen als CEO.

Min Hee-jin weigert nu om haar nieuwe contract bij ADOR te ondertekenen. Met dat nieuwe contract zou ze haar werk als producer van NewJeans kunnen verderzetten, maar volgens Min zijn de voorwaarden in het contract “onredelijk”. Ze zou zo namelijk twee maanden krijgen, wat volgens haar te weinig is om de plannen van NewJeans verder te zetten.

Toekomst van NewJeans

Deze veranderingen zorgen voor vragen voor de toekomst van NewJeans. De vijf leden van de groep hebben de afgelopen maanden hun steun voor hun CEO blijven uitspreken. Daardoor is het niet duidelijk wat er met de groep zal gebeuren als Min Hee-jin besluit om haar nieuwe contract niet te tekenen en ADOR te verlaten.

In Zuid-Koreaanse media deden er al geruchten de ronde dat de leden een rechtszaak zouden starten om hun contract bij ADOR en HYBE te beëindigen. Dit zou erop kunnen wijzen dat Min Hee-jin een nieuw agentschap zou beginnen waaronder NewJeans dan ondergebracht zou worden.

Wil je op de hoogte blijven van alles over K-pop? Schrijf je dan in op onze gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Meer
Lees meer...