Min Hee-jin krijgt gelijk van rechter in zaak tegen HYBE, maar zal waarschijnlijk veel macht verliezen

Op donderdag 30 mei vond de eerste zitting plaats in de zaak van Min Hee-jin, de CEO van ADOR, tegen HYBE, het overkoepelende label waaronder ADOR actief is. Daarop kreeg Min gelijk van de rechter over de stemrechten van HYBE om haar uit haar functie te ontzetten.

De zaak van Min Hee-jin tegen HYBE is vandaag voor de eerste keer voor de rechter gekomen. Daarbij heeft Min gelijk gekregen, waardoor HYBE haar op vrijdag niet uit haar functie als CEO van ADOR zal kunnen ontzetten.

Min Hee-jin

Enkele weken geleden barstte de bom bij HYBE, het Zuid-Koreaanse label, waaronder onder andere de agentschappen van K-popgroepen BTS (BIGHIT MUSIC), SEVENTEEN (Pledis Entertainment) en LE SSERAFIM (Source Music) te vinden zijn. HYBE startte vorige maand een onderzoek naar Min Hee-jin, nadat ze probeerde om het agentschap ADOR los te koppelen van HYBE. Ze deed dit achter de rug van het label en ging daarbij naar verluidt niet al te koosjer te werk.

HYBE bezit 80 procent van de aandelen in het agentschap ADOR. De overige 20 procent zijn in de handen van Min Hee-jin en de andere leidinggevenden van ADOR. Maar volgens HYBE probeerde Min de afgelopen maanden haar aandeel te vergroten. Ze zou daarbij bedrijfsinformatie en persoonlijke gegevens van artiesten van HYBE doorgespeeld hebben als een manier om het label onder druk te zetten.

HYBE maakte al duidelijk dat het Min Hee-jin uit haar rol als CEO van ADOR wil ontzetten. Daarom staat er vrijdag 31 mei een grote aandeelhoudersvergadering op de planning, waarop gestemd zou worden over het bestuur van ADOR. Als HYBE, die met 80 procent de grootste aandeelhouder van ADOR is, stemrecht had, dan zou Min Hee-jin uit haar functie als CEO ontzet worden op grond van een vertrouwensbreuk. Min trok daarom naar de rechtbank om hier een stokje voor te steken. De rechtbank gaf haar gelijk, waardoor ze dus voorlopig niet uit haar functie ontzet zal kunnen worden. Al heeft HYBE wel al duidelijk gemaakt dat er heel wat zal veranderen bij de leidinggevenden van ADOR.

Minder macht

De aandeelhoudersvergadering gaat morgen nog steeds door en daarop zal HYBE vermoedelijk wel de andere leidinggevenden van ADOR aan de deur zetten en vervangen. Ook zou er een co-CEO verkozen worden, die samen met Min Hee-jin ADOR zal leiden.

Daardoor blijft Min dus wel CEO van ADOR, maar zal ze op slag heel wat macht verliezen. Doordat de nieuwe leidinggevenden gekozen zijn door HYBE, zullen ze waarschijnlijk eerder geneigd zijn om bij discussies de mening van HYBE te volgen in plaats van die van Min.

Meer
Lees meer...