Nieuwe AI-functie van Tinder maakt flirten makkelijker


In het kort

  • Match Group, het bedrijf achter Tinder en Hinge, lanceert een AI-functie om gebruikers te helpen bij het opstellen van profielen en communiceren met matches.
  • Dr. Luke Brunning waarschuwt dat generatieve AI misleiding en verkeerde voorstellingen kan verergeren zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.
  • Ethici pleiten voor het creëren van omgevingen die echte connecties bevorderen in plaats van te vertrouwen op technologie.

AI als digitale “wingman”

Match Group, het bedrijf achter populaire datingapps zoals Tinder en Hinge, zet steeds meer in op kunstmatige intelligentie (AI). Hun nieuwe functie moet gebruikers helpen betere profielen op te stellen en effectiever te communiceren met potentiële matches. De functie belooft “effectieve coaching voor gebruikers die het moeilijk hebben”. Dat meldde The Guardian.

Toch wekt deze ontwikkeling bezorgdheid bij ethici. Dr. Luke Brunning, docent toegepaste ethiek aan de Universiteit van Leeds, heeft een open brief geschreven waarin hij oproept tot voorzichtigheid bij het gebruik van AI in datingapps.

Waarschuwingen van ethici

In zijn brief benadrukt Dr. Brunning dat generatieve AI bestaande problemen zoals misleiding en verkeerde voorstellingen kan verergeren. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen en voorlichting kan dit schadelijk zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar authentieke connecties.

Hij wijst ook op de risico’s van manipulatie en toegenomen angst voor interacties in het echte leven. Gebruikers kunnen te afhankelijk worden van de AI-“wingman”, wat hun vermogen om zelfvertrouwen op te bouwen in persoonlijke ontmoetingen kan ondermijnen.

Focus op echte connecties

Dr. Brunning stelt dat datingapps vaak technologie inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen, in plaats van de onderliggende oorzaken aan te pakken. Hij pleit voor het creëren van omgevingen waarin kwetsbaarheid wordt aangemoedigd en onvolmaaktheden worden geaccepteerd.

“De meeste mensen zijn niet constant geestig, charmant of perfect op de foto”, zegt hij in een gesprek met The Guardian. “Toch domineren deze geïdealiseerde afbeeldingen vaak datingapps.” Volgens Brunning moeten apps ruimte bieden voor echte, imperfecte connecties in plaats van te leunen op geavanceerde technologie.

Meer
Lees meer...