Al van rijgedragverzekering gehoord? In 2020 wordt het sowieso populairder

Met input van autoverzekering-berekenen.be

In België houdt iedereen zich al weer bezig met de premies voor de zorgverzekering en de autoverzekering. Gaan die stijgen? Blijven ze op hetzelfde peil of gaat bij de autoverzekering de rijgedragverzekering het dan helemaal maken?

Korting op de autoverzekering

De verwachtingen wat betreft de prijzen van een autoverzekering in 2020 zijn niet heel positief. Algemeen wordt verondersteld dat de premies zeker niet zullen zakken en dat in 2020 een kwart van de Belgische autorijders korting krijgt op de autoverzekering. Zij laten zich volgen en ontvangen in ruil een beloning in de vorm van een korting. Automobilisten laten zich door de verzekeraar volgen en de verzekeraar kan die data inzien. Op basis van de informatie kan een verzekeraar besluiten de automobilist korting op de autoverzekering te geven. Deze nieuwe manier van verzekeren wordt al rijgedragverzekering genoemd. De verwachting is dat die verzekering het helemaal gaat maken en dus sterk zal groeien.

Via een app of een Chipin-stekker

Als verzekeraars een autoverzekering in de vorm van een rijgedragverzekering aanbieden, dan wordt het rijgedrag van de verzekerde gemonitord. Dat doen ze met een app op de smartphone of een zogenaamde Chipin-stekker. De verzekeraar krijgt zo meer kennis van de snelheid die gereden wordt, de snelheid waarmee opgetrokken worden en het remgedrag. De verzekeraar kan bovendien zien waar je rijdt en wanneer je waar gereden hebt. De verzekeraar beoordeelt al die en andere zaken en op basis van hun informatie wordt vervolgens een kortingspercentage aangeboden op de premie van de verzekering.

Uiteraard is het zo dat hoe beter het rijgedrag is, hoe hoger ook de korting zal zijn. Voorlopig is er nog erg weinig interesse in zo’n soort verzekering verzekering. Consumenten zien de korting wel zitten, maar weigeren zich te laten controleren. Toch zegt een van de vijf automobilisten een dergelijke verzekering af te willen sluiten. Het is aan de verzekeraars om daar straks op in te spelen. Gebeurt dat, dan is de verwachting dat al in 2020 een kwart van de automobilisten gebruik maakt van de rijgedragverzekering.

Prijs wint het uiteindelijk toch

De drempel die er nog is, heeft te maken met de privacy. Je zou het monitoren van rijgedrag als schending van de privacy kunnen zien. De verwachting is dat uiteindelijk de prijs toch belangrijker zal zijn dan de privacy en dat het gros van de autobezitters wel overstag zal gaan.

Meer
Lees meer...